Обстріл судна у Чорному морі. Фото: Telegram Володимира Зеленського

Могли поцілити помилково: британська розвідка зробила несподівану заяву щодо удару РФ по зерновозу неподалік Одеси

Москва, ймовірно, помилково поцілила у цивільне судно-зерновоз, яке 11 вересня потрапило під ракетний удар неподалік Одеси. Окупанти вдарили по кораблю, який віз 26 тонн зерна до Єгипту, протикорабельною ракетою повітряного базування Х-22 зі стратегічного бомбардувальника Ту-22.

Як повідомляє прес-служба міністерства оборони Великої Британії, катастрофічних наслідків для судна вдалося уникнути через збій у механізмі детонації.

"Малоймовірно, що MV Aya було умисною ціллю цього удару — його ймовірно уразили через недоліки процедур визначення цілі російськими пілотами, які на додачу використовують старі боєприпаси", — зауважили у розвідці.

Британська розвідка наголошує, що окупаційні війська неодноразово завдавали ударів у районах вздовж українського узбережжя Чорного моря, зокрема по острову Зміїний, який має стратегічне значення. Ці удари були спрямовані на те, щоб перешкоджати експорту та нищити цілі військового характеру, але після втрати у квітні 2024 року Ту-22 операції Москви стали обережнішими.

"Є реальна ймовірність того, що інцидент стався через помилкову ідентифікацію пілотами MV Aya як цілі через поспіх, тому що вони хотіли негайно відходити з пускової зони, побоюючись потрапити під українські ракети земля-повітря", — додали у британській розвідці.

Водночас ракета Х-22 стабільно показує погані результати у повномасштабній російсько-українській війні. Так, на думку британських аналітиків, запуск надзвукової крилатої ракети по неправильному курсу і ймовірно помилковій цілі у міжнародних водах є свідченням "дуже недолугої й безвідповідальної практики застосування авіації".

Британська розвідка

Інфографіка: британська розвідка

Нагадаємо, раніше британська розвідка повідомляла, що повномасштабна російсько-українська війна дорого обходиться Москві, особливо з погляду особового складу. З початку війни російська армія, ймовірно, втратила 610 тисяч військових вбитими та пораненими.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 03.10.2024 12:55