Фото: Міноборони РФ

Можуть "намотувати круги": військові розповіли про особливості ракет Х-101, які вночі атакували Україну

Країна-агресорка вночі 27 серпня атакувала Україну ракетами Х-101. Засобам протиповітряної оборони складно збивати дані ракети.

Про це повідомив речник Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

За словами посадовця, ракети РФ можуть розвертатися на 180 градусів та летіти в інший бік. Відтак, вони вважаються складною ціллю для ППО.

"Це ми вже давно знаємо, це не новина. Противник спеціально це робить, це дозволяє йому робити певний аналіз нашої протиповітряної оборони", — сказав він.

Водночас Ігнат додав, що російські ракети, за тактико-технічними характеристиками, можуть летіти тисячі кілометрів і маневрувати.

"Росіяни заявляють про 5500 км. Я думаю, за сприятливих умов вона може пролетіти таку дальність, але враховуючи висоту польоту, маневри, це менше. Але досить багато запасу ходу, і як їх запрограмують, так вони і можуть літати, намотувати кола. Високотехнологічна зброя. Ці ракети спеціально для того і створені, щоб долати протиповітряну оборону", — додав Ігнат.

Ракетна атака вночі 27 серпня

У ніч на 27 серпня окупанти завдали масованої повітряної атаки по території України. Близько 03:50 в повітряному просторі була зафіксована група ракет.

Ракети декілька разів змінювали курс, спершу вони прямували на Київ, пізніше змінили курс на Захід країни. Системи протиповітряної оборони, зокрема, працювали в Черкаській області, а також на підступах до Києва, де було чути звуки вибухів в результаті повітряного бою при відбитті атаки.

За даними КМВА, всі ворожі цілі, які рухалися у бік Києва знешкодила протиповітряна оборона. Зазначається, що у столиці руйнувань та постраждалих внаслідок російської атаки немає. Водночас у Київській області пошкоджено 10 приватних будинків. Один має значні пошкодження, в інших — вибиті вікна, двері, дахи, посічені фасади. Крім того, пошкоджено дві автівки та ангар для зберігання сільгосптехніки. Поранення отримали місцеві мешканці.

Додамо, під час нічної атаки 27 серпня російські окупанти застосували нову тактику обстрілів. Зокрема, ворожі ракети постійно маневрували. У такий спосіб ворог, ймовірно, вишукує варіанти прокладання маршрутів для майбутніх атак.

Нагадаємо, раніше Гуменюк попередила, що російські загарбники вивели у море ракетоносій "Калібрів". По всій території України зберігається ракетна небезпека.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.08.2023 12:58