Юрій Ігнат. Джерело: Повітряні сили ЗСУ

"Мрії збуваються": Ігнат розповів подробиці збиття російського літака А-50

Збиття другого російського літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50 — це знакова подія. Ще рік тому Повітряні сили Збройних сил України могли тільки мріяти про таке.

Про це заявив речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Командувач Повітряних сил ЗСУ Олещук подякував Головному управління розвідки не просто так, бо є їхня участь, і подякував усім, хто долучився до цього збиття. Ураження таких цілей, а це вже другий такий літак, про які ще рік тому Повітряні сили могли лише мріяти — це знакова подія", — зазначив він.

За його словами, це потужна спецоперація, як і інші, зокрема, ураження об’єктів у Криму. Повітряні сили долучалися до знищення штабу Чорноморського флоту, кораблів крилатими ракетами, підводного човна. Тому це все — результат спільної роботи й Повітряних сил, інших складових Сил оборони, зокрема Головного управління розвідки.

Речник Повітряних сил зазначив, що можливість діставати окупантів там, де вони не чекають, свідчить про те, що росіяни матимуть менше можливостей на розвідувальному напрямку на території України.

"А-50 — це повітряний радар, який літає, що дозволяє йому глибоко бачити на території нашої держави, сканувати, проводити радіолокаційну розвідку, бачити всі повітряні цілі, які літають в радіусі 600 кілометрів від його розташування та виявляти наші радіолокаційні станції та засоби протиповітряної оборони. Тому та цінна інформація, яку він збирає, передається в режимі реального часу на повітряний пункт управління такий, яким є літак Іл-22 та на наземні командні пункти. Противник планує удари, враховуючи цю цінну інформацію. Тому А-50 — це дуже цінна ціль для нас, не так багато їх в Росії залишилося", — сказав Ігнат.

Він додав, що, за словами керівника Головного управління розвідки Кирила Буданова, Росія загалом має вісім таких "повітряних радарів" і не всі вони в "робочому стані".

Нагадаємо, що після того, як упав літак А-50 у Краснодарському краї, деякі російські мілітарні блогери заявили, що його збито "невідомою зброєю". Однак у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України уточнили, що Сили оборони України зробили це з радянського зенітного ракетного комплексу С-200.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.02.2024 18:15