ЗРК С-200. Джерело: Вікіпедія

"Невідома зброя": чим українські військові збили російський літак А-50

Після того, як упав літак А-50 у Краснодарському краї, деякі російські мілітарні блогери заявили, що його збито "невідомою зброєю". З’ясувалося, що Сили оборони України зробили це з радянського зенітного ракетного комплексу С-200.

Про це повідомила "Українська правда" з посиланням на джерела в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України.

За його словами, російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 вдалося збити із зенітного ракетного комплексу дальнього радіуса дії С-200.

Зенітно-ракетні комплекси С-200 розпочали розробляти в СРСР 60 років тому. Згодом комплекс пройшов декілька модернізацій.

У липні 2023 року росіяни робили заяви щодо ударів по об'єктах у Росії та на окупованих територіях ракетами від комплексу С-200. За словами росіян, українці переробили систему протиповітряної оборони для ударів по наземних цілях і б'ють ракетами 5В28.

Колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ, відповідальний за систему ППО, Ігор Романенко розповів, що українські військові відпрацьовували на тренуваннях застосування ракети С-200 по наземних цілях.

Також те, що Збройні сили України використовують С-200 як балістичну ракету для наземних цілей, підтвердили й у британській розвідці.

Інфографіка: "Еспресо"

Інфографіка: "Еспресо"

Нагадаємо, що українські розвідники зазначили, що "цінний російський літак" збили у взаємодії з Повітряними силами Збройних сил України над Азовським морем. Вони також показали фото останнього маршруту російського літака, на яких можна помітити, що він пролітав над Краснодарським краєм.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.02.2024 23:19