Беньямін Нетаньягу. Джерело: ap

На 10 млрд доларів: Ізраїль попросив у США надзвичайну військову допомогу

Ізраїль звернувся до США з проханням про надання надзвичайної допомоги на суму 10 мільярдів доларів. Імовірність такого кроку вже обговорюють у Сенаті

Про це повідомив The New York Times. Три неназвані посадовці розповіли виданню, що законодавці та Білий дім розробляють пакет, який також включатиме кошти для України, Тайваню та покращення правоохоронних заходів на американсько-мексиканському кордоні.

Раніше лідер більшості в Сенаті США Чак Шумер заявив у Тель-Авіві, що законодавці обговорили надання Ізраїлю 155-міліметрових боєприпасів, запасних боєприпасів для системи протиракетної оборони "Залізний купол", високоточних бомб і комплектів JDAM для перетворення стандартних бомб на високоточні боєприпаси.

Допомога США Україні та Ізраїлю

Вашингтон активно допомагає Києву від початку повномасштабного вторгнення Росії. У ЗМІ писали про наміри адміністрації Байдена виділити Україні рекордний пакет у 100 мільярдів доларів. Про аналогічний пакет повідомили й The Wall Street Journal — там навели слова сенаторів від обох партій, які заявляли, що підтримають таку допомогу.

Щодо Ізраїлю відомо, що американці направляють свою авіаносну групу до східної частини Середземного моря через напад терористів ХАМАС на Ізраїль. Також, за словами неназваного американського чиновника, Сполучені Штати перекинуть у Середземноморський регіон понад 20 літаків, йдеться про винищувачів F-35 та F-15. Крім того, повідомлялося про обмін розвідданими між країнами.

11 жовтня представники адміністрації президента США Джо Байдена у приватному порядку повідомили членам Конгресу, що Білий дім готує запит на додаткове фінансування з коштами для Ізраїлю, України, Тайваню і зміцнення захисту кордону США.

Раніше вже повідомлялось, що Білий дім розглядає можливість об'єднати в один запит до Конгресу прохання про військову допомогу для України та Ізраїлю, сподіваючись, що це збільшить шанси на схвалення підтримки Києва. Водночас деякі республіканці в Палаті представників США висловились проти такої ідеї.

Глава Пентагону Ллойд Остін на зустрічі з Володимиром Зеленським у Брюсселі в середу запевнив його у тому, що США продовжать безперервно давати Україні озброєння.

Нагадаємо, очільник Пентагону Ллойд Остін нещодавно заявив, що США надалі зможуть одночасно надавати оборонну допомогу Україні та Ізраїлю. Вашингтон не відмовиться від своїх зобов'язань перед Києвом і Тель-Авівом. Він також додав, що американці вражені масштабами звірств терористів ХАМАСу, які зростають.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.10.2023 12:20