Фото: Суспільне

На Черкащині в одному з міст усі парафії перейшли до ПЦУ

У місті Сміла Черкаської області всі парафії зробили свій вибір на користь Православної церкви України, відмовившись від Московського патріархату. Таким чином Сміла стала першим місто в України, де не поодинокі парафії, а всі п’ять разом перейшли до ПЦУ.

Про це повідомляє "Суспільне".

"Божественну літургію провів у Свято-Покровському соборі у Смілі Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній. Він приїхав на Черкащину, щоб подякувати парафіянам, які торік вирішили перейти до ПЦУ", — розповів настоятель храму отець Петро Дмитрук.

Також отець Петро Дмитрук, який є настоятелем храму із 1994 року, розповів, що рішення про перехід до ПЦУ було ухвалене ще у березні 2022 року.

"Його приймали з муками. Ми звикли до одного, а треба було перейти до іншого. По-церковному було нелегко розірвати цю силу. Але через те, що московський патріарх благословив нищити наші міста і села, ми далі не могли бути з ним. Віряни розділилися навпіл відразу: одна половина пішла, а друга половина залишилися з нами", — розповів він.

Водночас предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній зазначив, що ця громада має стати прикладом для інших.

"Об’єднавчий процес триває, поступово громади долучаються за нашої помісної Української Православної церкви. І це відбувається не тільки в селах, але вже й у великих містах. Я бачив радісні, усміхнені обличчя. Це свідчить про те, що люди відчувають в церкві цю духовну радість, піднесення, адже разом у цей непростий час ми підносимо молитви до Бога і просимо про нашу перемогу", — зазначив Епіфаній.

Нагадаємо, 13 липня депутати Запорізької міськради проголосували за припинення взаємовідносин територіальної громади з УПЦ МП. Також депутати міської ради закликали священнослужителів та парафіян УПЦ МП вийти з лав цієї церкви та сісти за стіл перемовин з Православною церквою України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Суспільство, 17.07.2023 20:45