Фото: СБУ

На Донеччині затримали чоловіка, який наводив російські ракети на військові шпиталі

Співробітники Служби безпеки України затримали чоловіка, якого підозрюють у співпраці з Росією. Він коригував ракетно-дронові удари Росії по Донеччині.

Як повідомляє прес-служба правоохоронного органу, серед пріоритетних цілей окупантів були військові шпиталі та інші медзаклади, де проходили лікування і реабілітацію українські військові.

"Також агресор сподівався розвідати локації оперативних аеродромів на території регіону", — йдеться у повідомленні.

Так, задля того, щоб отримати координати для вогневого ураження, російська розвідка завербувала мешканця Краматорська. У поле зору росіян чоловік потрапив через власні антиукраїнські коментарі в російських соцмережах. За даними слідства, комунікація між агентом та його російським куратором відбувалася через один із месенджерів. Під час спілкування обидва використовували вигадані нікнейми для конспірації. 

"Однак їм це не допомогло. Служба безпеки встановила особи представника країни-агресора та його поплічника з Донеччини й поетапно задокументувала їхні злочини", — зазначили в СБУ.

Слідство встановило, що куратор надсилав чоловікові Google-карти районів, які його цікавили. Своєю чергою інформатор наносив на карти розвіддані, додавав опис та пояснення, після чого передавав росіянам. Співробітники Служби безпеки затримали фігуранта за його місцем проживання. У чоловіка було вилучено телефон та комп’ютерну техніку, які він використовував для листування з російським куратором.

Наразі слідчі оголосили чоловікові про підозру у державній зраді, яка була вчинена в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України). Фігурант перебуває під вартою. За цей злочин йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, раніше на Одещині співробітники СБУ затримали чоловіка, якого підозрюють у роботі на росіян. Місцевий житель готував ракетно-дронові удари по одному з портових міст області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 27.08.2024 11:17