Фото: СБУ

На Харківщині затримали священника московської церкви, який наводив ракети на ешелони українських військових

Співробітники Служби безпеки України запобігли серії повітряних ударів окупантів по об'єктах "Укрзалізниці" в Харківській області. Було затримано двох підозрюваних, які готували обстріл ешелонів Збройних сил України, які перевозять особовий склад, техніку та боєприпаси. Один із затриманих — громадянин РФ, настоятель одного із Харківських храмів Української православної церкви московського патріархату.

Як повідомляє прес-центр правоохоронного органу, у результаті багатоетапної спецоперації було нейтралізовано агентурну мережу Головного управління розвідки генштабу збройних сил РФ, яка коригувала обстріли по об’єктах критичної інфраструктури України.

"Головним фігурантом виявився громадянин РФ, настоятель одного із Харківських храмів Української православної церкви московського патріархату, який був завербований спецслужбою країни-агресора ще до повномасштабної війни", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що після початку повномасштабної російсько-української війни на нього вийшов кадровий співробітник ГРУ Росії. Його особу встановили працівники Служби безпеки. У ході дистанційного контакту ворожий агент поставив перед кліриком завдання щодо збору інформації про графіки та маршрути руху ешелонів української армії на території Харківщини. Водночас задля отримання відповідних даних священник залучив свого знайомого, який працював у місцевій філії "Укрзалізниці".

Службою безпеки встановлено, що посадовець дав клірику доступ до службових документів з інформацією про час відправлення та прибуття, а також місць розвантаження потягів Сил оборони.

"Відзняті кадри священнослужитель мав пересилати своєму куратору через анонімний чат у месенджері. Для конспірації вони використовували шифрувальні символи, наприклад, розпочинали листування тільки після обумовлених "смайлів" у заздалегідь визначений час. Після кожного сеансу зв'язку вони видаляли листування", — зазначили в СБУ.

Так, у випадку отримання "розгорнутого звіту", окупанти планували здійснити за вказаними координатами вогневе ураження. Проте працівники Служби безпеки завчасно викрили агентів й завдяки цьому зірвала плани окупантів. Обох підозрюваних було затримано у власних домівках. У ході обшуків у чоловіків було вилучено мобільні телефони та сім-карти різних операторів із доказами розвідувально-підривної діяльності.

Наразі слідчі повідомили клірику та його спільнику про підозру у несанкціонованому поширенні інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану (ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України). Чоловіки перебувають під вартою. За цей злочин їм загрожує покарання у вигляді 12 років позбавлення волі. 

Нагадаємо, раніше працівники СБУ повідомили про підозру пастору-агенту Федеральної служби безпеки Росії, який завербував своїх синів для роботи на користь країни-агресора. Чоловіки шпигували за підрозділами Збройних сил України у Донецькій та Тернопільській областях.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 01.08.2024 11:34