Фото: Державна прикордонна служба

На Одещині чоловіки масово допомагали тікати ухилянтам за кордон: під час обшуків ділки "спалились" й на наркотиках

В Одеській області заблокували канал із незаконного переправлення за кордон ухилянтів. Зловмисники використовували для цього підроблені документи, а клієнтів знаходили через месенджери.

Про це повідомляє Державна прикордонна служба.

За даними слідства, троє жителів Одещини, створили так зване "туристичне агентство". Своїх "клієнтів" вони шукали як через закритий Telegram-канал, так і через знайомих. Цінова політика незаконного виїзду за кордон складала 3 500 доларів.

ухилянти

Фото: Державна прикордонна служба

Під час обшуків у фігурантів вилучили речові докази (документацію, офісне обладнання, телефони, банківські картки), а також виявили психотропні речовини, заборонені для вільного обігу — амфетамін та канабіс.

наркотики

Фото: Державна прикордонна служба

Правоохоронці повідомили про підозру трьом учасникам злочинної групи повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.332 КК України (незаконне переправлення осіб через держкордон) та обрано запобіжні заходи у вигляді домашнього арешту. Крім того, ділкам доведеться відповідати й за зберігання наркотиків.

До чого вдаються військовозобов'язані, аби уникнути мобілізації

Відомо, що минулого тижня Верховна Рада продовжила дію загальної мобілізації в Україні до середини листопада поточного року. Це означає, що чоловікам віком від 18 до 60 років, які визнані придатними для військової служби під час воєнного стану, продовжують вручати повістки. У серпні видаватимуть три види повісток (оскільки призов на строкову службу під час воєнного стану не відбувається): повістку для уточнення даних, повістку на проходження військово-лікарської комісії та мобілізаційне розпорядження.

Раніше керівник територіального центру комплектування Бурині Сумської області Сергій Павлов розповідав, що чоловіки призовного віку, аби уникнути мобілізації, іноді вдаються до хитрощів. Для цього вони вступають до вишів й навіть фіктивно одружуються — нерідко на жінках, які мають інвалідність.

Керівник ТЦК також зазначав, що, аби уникнути мобілізації, військовозобов'язані українці починають вступати до вишів, училищ, щоб за статтею 23 "відкосити" від армії. Як відомо, ч. 1 ст. 23 закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" визначає відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

Нагадаємо, напередодні Служба безпеки України заблокувала ще три схеми незаконного виїзду за межі держави. У різних регіонах України було затримано чотирьох організаторів нелегальних "трафіків". За даними правоохоронців, зловмисники регулярно підшуковували охочих втекти за кордон на підставі підроблених документів. Їхні послуги коштували від 2,5 до пʼяти тисяч доларів. Сума залежала від місця проживання клієнта і терміновості його виїзду за межі України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.08.2023 03:33