Джерело: OSINT-дослідник Kriegsforscher

На полі бою вперше зафіксували новітню російську САУ 2С43 "Мальва"

У Бєлгородській області Росії зафіксували новітню російську 152-мм самохідну артилерійську установку 2С43 "Мальва". Установку виявив український розвідувальний безпілотник.

Про це повідомив морський піхотинець та OSINT-дослідник Kriegsforscher на своїй сторінці в соцмережі Х. Він зазначив, що "Мальва" належить 9-й артилерійській бригаді збройних сил Російської Федерації.

Варто наголосити, що перша партія "Мальв" надійшла на озброєння окупаційних військ у жовтні 2023 року, а трирічний цикл державних випробувань артилерійська установка пройшла торік у липні. 

Що відомо про 2С43 "Мальва"

Розробкою самохідної артилерійської установки почали займатись у Центральному науково-дослідному інституті "Буревестник" у 2010-х роках. Розробки проходили в межах дослідно-конструкторської роботи "Набросок". Відомо, що випробовувати машину почали у 2020 році.

САУ озброєна 152-мм нарізною гарматою 2А64, а довжина її ствола складає 47 калібрів. Така гармата застосовується на самохідних гаубицях "Мста-С" та "Мста-Б". 

Зазначається, що максимальна дальність ведення вогню гаубиці звичайними уламково-фугасними боєприпасами становить 24,7 кілометра, а активно-реактивні снаряди можуть летіти на відстань близько 29 кілометрів. Проте у порівнянні з аналогічними зразками озброєння "Мальва" має невелику дальність стрільби, адже французька САУ Caesar або українська "Богдана" завдяки стволу більшої довжини можуть вести вогонь та уражати цілі на відстані до 40 кілометрів.

САУ "Мальва"

Варто додати, що відкрита установка гаубиці без додаткового бронезахисту або башти дозволила полегшити машину. З боєкомплектом у 30 снарядів її вага складає 32 тонни. Це на чверть легше гусеничної САУ "Мста-С". Вона збудована на шасі вантажівки БАЗ-6010-027, що здешевлює та пришвидшує темпи її виробництва.
 
Нагадаємо, 31 травня аналітики американського Інституту вивчення війни заявили, що окупаційні війська країни-агресорки перекидають свої резерви на Харківський напрямок та намагаються створити "буферну зону". Такі дії рашистів свідчать про підготовку до другого наступу на даному відтинку фронту.
 
Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 03.06.2024 12:06