Фото: сайт президента України

На саміті НАТО підписано договір Ukraine Compact: які зобов'язання держав перед Україною

На полях Вашингтонського саміту НАТО був підписаний договір Ukraine Compact, який ініціювали лідери 20 країн-членів Європейського Союзу. Він буде спрямований на підтримку нагальних потреб України, розбудову української армії та допомогу Києву у разі наступного нападу Росії.

Про це йдеться на сайті Європейської комісії. Союзники, зокрема виступили зі Спільною декларацією, в якій роз'яснили суть і завдання договору Ukraine Compact.

У договорі зазначається, що для досягнення життєво важливих цілей, викладених у відповідних двосторонніх угодах і домовленостях у сфері безпеки та згідно з усіма застосовними законами, а також їхніми відповідними правовими системами, Сторони, що підписали Угоду, зобов'язуються:

  • Підтримувати нагальні потреби України у сфері оборони та безпеки, зокрема шляхом продовження надання допомоги у сфері безпеки та підготовки, сучасної військової техніки, а також оборонно-промислової та необхідної економічної підтримки, працюючи на двосторонній основі та через наявні багатосторонні механізми, включаючи Українську оборонну контактну групу (УОГ) та її коаліції сил і засобів, Програму НАТО з надання допомоги та підготовки в галузі безпеки в Україні (ПНАТО) та Місію ЄС з надання військової допомоги в Україні (EUMAM Ukraine);
     
  • Прискорити зусилля з розбудови майбутніх Збройних сил України, які підтримують надійну оборону та спроможність до стримування, в тому числі шляхом скликання протягом 6 місяців на рівні міністрів оборони через UDCG наради для розгляду та затвердження дорожніх карт, підготовлених лідерами коаліцій сил і засобів, кожна з яких є підписантом Договору, щодо розвитку майбутніх Збройних сил до 2027 року, у координації з НАТО та Місією ЄС в Україні, з метою продовження зміцнення Збройних сил у 2030-х роках;
     
  • У разі майбутнього збройного нападу Росії на Україну після завершення нинішніх бойових дій, швидко і колективно зібратися на найвищому рівні для визначення відповідних наступних кроків на підтримку України у здійсненні нею свого права на самооборону, закріпленого у статті 51 Статуту ООН, включаючи надання швидкої й сталої допомоги у сфері безпеки та накладення на Росію економічних та інших штрафів.

Підписанти зобов'язалися з непохитною рішучістю дотримуватися вказаних зобов'язань, використовуючи багатосторонню архітектуру безпеки, яка підтримує Україну, згідно з їхніми відповідними національними законами та політикою безпеки й оборони.

Договір є відкритим для приєднання інших держав. Він буде діяти паралельно з просуванням України до вступу в ЄС і НАТО.

Хто підписав Спільну декларацію

Підписантами Спільної декларації стали лідери США, Бельгії, Канади, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Ісландії, Італії, Японії, Латвії, Литви, Люксембургу, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Португалії, Іспанії, Швеції та Сполученого Королівства. Також документ був підписаний президентом Європейської Ради, президентом Європейської Комісії та президентом України.

Нагадаємо, 11 липня президент Володимир Зеленський зустрівся із американським президентом Джо Байденом у Вашингтоні. У перші хвилини зустрічі американський лідер оголосив про новий пакет допомоги Україні. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 12.07.2024 08:31