Фото: Генштаб ЗСУ

На скільки часу Росії вистачить боєприпасів для інтенсивних боїв в Україні: висновок ISW

Внутрішнє виробництво артилерійських снарядів у Росії, доповнене збільшенням імпорту боєприпасів із Північної Кореї, ймовірно, дозволить російським військам підтримувати достатню інтенсивність артилерійського вогню в Україні у 2024 році, хоч і на нижчому рівні, ніж у 2022 році. 

Такого висновку дійшли аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Начальник розвідувального центру Сил оборони Естонії полковник Антс Ківісельг заявив 20 жовтня, що в Росії досі залишилося близько чотирьох мільйонів артилерійських снарядів, які російські війська можуть використовувати для ведення війни "малої інтенсивності" ще протягом року. Ківіселг зазначив, що є повідомлення про те, що Північна Корея відправила до Росії до тисячі контейнерів з боєприпасами, кожен із яких містить від 300 до 500 одиниць артилерійських боєприпасів. За його оцінками, Північна Корея, таким чином, могла поставити в Росію від 300 до 500 тисяч одиниць боєприпасів, чого може вистачити терміном до одного місяця за нинішньої щоденної витрати близько 10 тисяч снарядів на день.

Український військовий аналітик полковник Петро Черник повідомив 23 жовтня, що російські війська нині використовують від 10 до 15 тисяч снарядів на день, що значно нижче, ніж улітку 2022 року (45–80 тисяч снарядів на день). Однак західні джерела і супутникові знімки підтвердили, що постачання Північної Кореї, ймовірно, в основному складаються з артилерійських снарядів, різко зросли з того часу, як російська і північнокорейська влада, ймовірно, розпочала більш офіційне військово-технічне співробітництво у вересні. Як раніше повідомляв ISW, Північна Корея, мабуть, забезпечить подальші постачання.

Фото боєприпасів, які, ймовірно, КНДР передала Росії / соцмережі

Судячи з західних оцінок потужностей російського артилерійського виробництва та експорту північнокорейської артилерії, що триває, Росія, ймовірно, зможе підтримувати в цілому достатню скорострільність в найближчому майбутньому. Хоча загальне зниження скорострільності Росії може перешкоджати спроможності російських військ проводити великомасштабні наступальні операції, російські сили навряд чи зіткнуться з поширеним браком, який хронічно підриватиме оборонні операції, а зниження скорострільності за своєю суттю не забезпечить українським силам перевагу. Ступінь, у якій міжнародні партнери України підтримують здатність України витримувати ефективний рівень вогню в порівнянні з російськими силами, буде ключовим фактором, який визначатиме відповідні можливості у 2024 році.

Нагадаємо, Північна Корея відреагувала на передачу Сполученими Штатами Америки балістичних ракет великої дальності ATACMS Україні. На думку диктаторського режиму Пхеньяна, це завадить мирним зусиллям.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.10.2023 07:01