Фото: Telegram-канал Михайла Федорова

На яку відстань летять українські дрони: Федоров зробив несподівану заяву

У 2024 році Україна суттєво збільшила виробництво дронів дальньої дії у порівнянні з минулим роком. В української армії є безпілотники, які долають відстань понад тисячу кілометрів.

Таку заяву зробив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в інтерв'ю Welt. Посадовець наголосив, що цьогоріч виробництво дронів дальньої дії вдалось збільшити у десять разів порівняно з 2023 роком.

"Більшість дронів, які атакували російські НПЗ, мають радіус дії від 700 до 1000 кілометрів, але зараз є моделі, які можуть пролетіти понад 1000 кілометрів", — зауважив Федоров.

Політик підкреслив, що саме від розвитку безпілотних технологій залежить підсумок війни. Водночас наразі не можна визначити переможця у технологічній війні, адже "на одних ділянках ми виграємо, на інших росіяни перевершують нас".

Варто зазначити, що раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що Україна повинна стати настільки сильною й ефективною, аби Росія знала, що на кожен її удар буде відповідь, а для цього необхідно посилити виробництво вітчизняної зброї. 

Україна, зокрема, вже виробляє власне далекобійне озброєння. Наприклад, спеціалісти розробили нову версію ракет "Нептун". А нещодавно стало відомо про початок серійного виробництва дронів, які є своєрідним аналогом іранських "Шахедів".

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на прес-конференції 4 березня заявив, що Україна уже готова виробляти понад мільйон дронів. Для цього завдання уряд виділив близько 40 мільярда гривень.

Своєю чергою заступниця міністра з питань стратегічних галузей промисловості Ганна Гвоздяр заявила, що до кінця 2024 року Україна може виготовити два мільйони дронів. Вітчизняні виробники безпілотників наразі щомісяця здатні виготовляти до 150 тисяч одиниць продукції. Проте, якщо буде додаткове фінансування — ця кількість може збільшитися.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.04.2024 20:24