Затримка хабарників на Житомирській митниці. Фото: ДБР

На Житомирщині начальниця митниці збирала побори з бізнесменів: яку "таксу" встановила посадовиця

Начальниця Житомирської митниці організувала схему, за якою "допомагала" підприємцям уникнути перешкод під час проходження митних формальностей. За це вона брала з "клієнтів" від однієї до 350 тисяч доларів.

Про це повідомило Державне бюро розслідувань. Обвинувальний акт уже направили до суду.

"Працівники ДБР завершили досудове розслідування діяльності організованої злочинної групи, яку очолювала начальниця Житомирської митниці. Зловмисники систематично вимагали та отримували хабарі від підприємців під час розмитнення товарів", — йдеться в повідомленні.

У ДБР з’ясували, що посадовиця створила організовану групу в грудні 2022 року. Схема полягала у сприянні підприємцям, які хотіли уникнути штучних перешкод під час проходження митних формальностей за певну плату.

До групи також входили начальник одного з відділів і митний брокер. Вони мали підшуковувати "клієнтів", приймати від них гроші та передавати їх начальниці митниці.

Начальниця митниці особисто контролювала кожну оборудку, зокрема, погоджувала модель комунікації з підприємцями, вказувала, яким чином спосіб передавати гроші.

"Організаторка злочинної групи віддавала перевагу бізнесменам, які ввозили дороговартісний товар. Разовий "внесок" становив від 1 до 350 тисячі доларів, в залежності від вартості партії. Серед імпортованих товарів були електрогенератори, велосипеди та аксесуари до них, нитки тощо", — розповіли в ДБР.

Начальниця Житомирської митниці та її спільники обвинувачуються в одержанні неправомірної вигоди службовою особою, яка займає відповідальне становище (ч. 3 ст. 368 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін до 10 років із конфіскацією майна.

Нагадаємо, раніше Державне бюро розслідувань повідомило про підозру працівникам митного посту "Городок" Львівської митниці. Після 1 липня 2022 року вони продовжували оформлювати ввезені автомобілі за нульовою ставкою. Зокрема інспектори "звільнили" від сплати митних платежів 41 автомобіль.  Через це до бюджету не надійшло понад п'ять мільйонів гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 06.09.2023 10:46