Фото: соцмережі

НАБУ пропонує змінити механізм держзакупівель під час війни: що відомо

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) ініціює зміни у механізмі здійснення державних закупівель під час війни. Бюро розробило конкретні пропозиції.

Відповідне повідомлення з'явилось у Facebook відомства. Зокрема, йдеться про зміни до постанови уряду №1178 щодо особливостей здійснення закупівель у період воєнного стану, яка призвела до низки корупційних ризиків. 

У НАБУ наголошують, що нинішній порядок закупівель вимагає критичних змін. Зокрема, наявні ключові корупційні ризики, а саме:

  • неврегульованість визначення вартості продукції, товарів та послуг;
  • відсутність відповідальності замовника у зв'язку з неперевіркою даних про підрядника;
  • відсутність відповідальності підрядника через подання неправдивих відомостей про себе;
  • відсутність лімітів на продовження договорів, які укладаються у зв'язку з гострою потребою закупівлі;
  • відсутність гарантії виконання договору підрядником за умови надання авансу;
  • можливість здійснення закупівель поза торгами.

Зазначається, що НАБУ напрацювало пропозиції щодо змін до зазначеної постанови, вони дозволять усунути вищевказані ризики. Все це відомство виклало у листі до Кабінету міністрів. Згідно із законом про Антикорупційне бюро, його мають розглянути упродовж 30 днів.

Нагадаємо, Шевченківська районна державна адміністрація Києва збудує укриття на 140 осіб в дитячому оздоровчому таборі "Зачарована долина" в селі Осій в Закарпатській області. Шевченківська окружна прокуратура міста Києва у межах кримінального провадження перевіряє факт можливої розтрати бюджетних коштів, адже проектна вартість будівництва укриття складає 14 мільйонів гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.07.2023 14:22