Фото: Facebook Андрій Пишний

Нацбанк пояснив, чому на валютному ринку спостерігалося послаблення гривні

Суттєве послаблення гривні, яке фіксували впродовж останніх тижнів, пов'язують із психологічними факторами та підвищенням попиту на валюту. 

Таку заяву зробив голова Національного банку України Андрій Пишний під час пресбрифінгу з монетарної політики.

"Протягом останніх тижнів через ситуативні та психологічні чинники чистий попит на валюту досить суттєво перевищував оцінку структурного дефіциту валюти, що призвело до послаблення гривні", — йдеться в повідомленні.

В НБУ пояснили, що це зумовлювалося:

  • зростанням бюджетних видатків;
  • впливом від пом'якшення валютних обмежень;
  • тимчасовим зменшенням пропозиції валюти (зокрема, через вичерпання торішнього врожаю).

Водночас протягом поточного тижня ситуація з курсом стабілізувалася. В НБУ запевнили, що регулятор вживатиме належних заходів, щоб забезпечити стійкість валютного ринку. Зокрема, валютна політика враховуватиме потребу зберігати контроль за інфляційними очікуваннями та досягати 5% цілі з інфляції на прогнозному горизонті. 

Станом на сьогодні існують усі передумови, щоб ситуація на валютному ринку залишалася стійкою, адже незабаром почне надходити валюта від продажу нового врожаю, а функціонування морського коридору дасть змогу активно експортувати інші товарні групи.

Нагадаємо, 25 липня правління Національного банку ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 13% річних. Це допоможе забезпечити стійкість валютного ринку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 26.07.2024 15:17