Фото: НБУ

Нацбанк ввів в обіг нову пам'ятну банкноту "Єдність рятує світ"(фото)

Національний банк України 23 лютого ввів у обіг нову пам'ятну банкноту "Єдність рятує світ" номіналом 50 гривень. Вона присвячена єднанню демократичного світу перед агресією Російської Федерації.

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Зазначається, що це друга пам’ятна банкнота, яку НБУ випускає з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Вона присвячена незламності українського народу в боротьбі за свободу та європейські цінності, консолідації українського суспільства для захисту територіальної цілісності, а також єднанню демократичного світу перед обличчям російської агресії.

"За ці два роки ми не раз переконувалися в тому, наскільки масштабний вплив війна, розв’язана Росією проти України, має на увесь світ. І не існує іншого шляху відновити глобальну безпеку і стабільність у світі, гарантувати вільне майбутнє, крім як об’єднаними зусиллями забезпечити перемогу України. Адже загроза не обмежується тільки територією нашої держави. І що далі, то все більше її подолання залежить від згуртованості усіх. Наша нова банкнота — символ вдячності світу за залученість. Пишаємося нашими партнерами та віримо в силу їхньої єдності, яка також гартується", — наголосив голова Національного банку України Андрій Пишний.

Фото: НБУ

Особливості банкноти

Пам’ятна банкнота "Єдність рятує світ" номіналом 50 гривень вводиться в обіг 23 лютого 2024 року. Вона має серію ЄС з номерами 0000001–0300000 та підпис голови Національного банку України Андрія Пишного. Вона є законним платіжним засобом та обов’язкова до приймання усіма фізичними і юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України за всіма видами платежів. Її тираж становить 300 тисяч штук. Колекційної цінності додає банкноті сувенірне пакування.

Реалізація пам’ятних банкнот здійснюватиметься інтернет-магазином нумізматичної продукції НБУ з 7 березня 2024 року. Загалом через інтернет-магазин буде реалізовано 150 тисяч штук пам’ятних банкнот. Так, у перший день продажу будуть доступні 15 тисяч штук.

Дизайн банкноти

Пам’ятна банкнота "Єдність рятує світ" має яскравий та оригінальний дизайн, виконаний вертикально. На її лицьовому боці зображено символічний образ України та дівчини військового, що дивиться в майбутнє, підтримуючи Європу. На зворотному боці банкноти — символічна композиція рук, що об’єднуються, яка виражає співпрацю та партнерство на тлі тризуба — українського національного символу. Створили дизайн пам’ятної банкноти "Єдність рятує світ" художники Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.

Фото: НБУ

Нагадаємо, 14 лютого НБУ ввів у обіг пам’ятну монету "Кохання". Вона виготовлена з нейзильберу та має номінал п'ять гривень. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 23.02.2024 20:19