Фото: detector.media

"Нафтопровід Медведчука" повернули у державну власність — рішення суду

Господарський суд Житомирської області визнав власністю держави частину магістрального нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок", яка розташована на території України. Відповідне рішення суд ухвалив ще наприкінці червня.

Про це повідомляє прес-служба Фонду державного майна України

Відомо, що через цей трубопровід до України постачалося російське дизельне пальне, а його українську частину певний час контролював екс-нардеп від "Опозиційної платформи — За життя" Віктор Медведчук. Держава намагалася повернути цей актив у державну власність не перший рік.

Нафтопровід був збудований за часів СРСР в 1957-1968 роках. Після проголошення незалежності він мав перейти у державну власність України, однак цього не сталося. Багато років цим активом користувалася російська компанія "Транснафтопродукт".

"З 2011 року велися судові справи, які мали на меті повернути трубопровід в державну власність. Спочатку Господарський суд Рівненської області визнав за Україною право власності на українську частину нафтопродуктопроводу. Щоправда, у 2017 році він змінив своє рішення та  визнав право власності за дочірнім підприємством "Транснєфтєпродукту", — зазначають у прес-службі.

У 2017 році НАБУ та Спеціалізована антикорупційна прокуратура розпочали розслідування обставин передачі права власності. За даними НАБУ, в основі нового рішення суду був повідомлений неправдивий висновок інженерно-технічної експертизи.

В межах розслідування вони звернулися до суду з клопотанням про арешт активу. В лютому 2021 року Вищий антикорупційний суд задовольнив це клопотання, а з 2021 року цей актив перебуває в управлінні АТ "Укртранснафта".

"ФДМУ, одночасно з розслідуванням правоохоронних органів, зробив чергову спробу повернути актив у державну власність. У 2021 році Фонд держмайна подав позов до Господарського суду Житомирської області, в якому просив визнати за державою цей актив. Наприкінці червня суд став на бік ФДМУ", — сказано в повідомленні.

Нагадаємо, раніше працівники ДБР передали на потреби однієї з бригад Збройних сил України 17 автомобілів, арештованих у родичів колишніх народних депутатів Віктора Медведчука та Тараса Козака. Йдеться про 12 вантажівок, автокран, мікроавтобус, фургон та два позашляховики, вартість яких складає 1,1 мільйона гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 12.07.2023 18:42