Фото: росЗМІ

"Другая Украина" у Росії: кум Путіна Медведчук запустив скандальний проект

Кум російського президента Віктор Медведчук, якого в Україні обвинувачують у держзраді, створив новий "політичний рух" у Російській Федерації. У своєму проекті під назвою "Другая Украина" він об'єднав українофобів та фігурантів кримінальних проваджень, яких підозрюють у спробах повалення влади та держзраді.

Відповідне розслідування провели журналісти проекту "Схеми".

Зазначається, що усім зрадникам України, яких зібрав Медведчук, якимось чином вдалося виїхати з України. Зараз вони активно відпрацьовують усі гроші, що були інвестовані у них Кремлем.

Ще у січні 2023 року Віктор Медведчук в ефірі пропагандистського каналу RT заявив про створення нового "політичного руху" у Росії. Він отримав назву "Другая Украина" та повинен переконати усіх у тому, що  "Україна монолітна у своїх поглядах".

"Офіційно "Другая Украина" не зареєстрована ні в Україні, ні в Росії як політична партія чи громадська організація. Бренд "Другая Украина" так само не зареєстрований як інтелектуальна власність Медведчука чи його соратників. Тому, схоже, наразі це віртуальний проєкт, спікери якого використовують соціальні мережі для поширення своїх меседжів, які підхоплюють і цитують підконтрольні Кремлю медіа", — йдеться у розслідуванні.

У текстах та відео "Другая Украина" вихваляє диктатора Путіна, а саму Україну називає "нацистською" "державою-терористом", якій пропонується капітуляція у війні й дружба з РФ.

Цікаво, що до колишнього керівника ОПЗЖ не долучилися його колишні однопартійці Тарас Козак, Ілля Кива і Олег Волошин, які нині перебувають на території РФ. Але він знайшов найменш медійних соратників.

"В "Другой Украине" — менш упізнавані особи. Із тринадцяти, нарахованих "Схемами", дванадцятеро мають українське громадянство, дехто додатково отримав і російський паспорт. Є ті, хто фігурував в Україні у кримінальних провадженнях, що стосувалися сепаратизму і держзради, але не отримав покарання. Декого розшукують українські спецслужби. Їх об’єднує те, що всі вони були політичними коментаторами на вже закритих українських проросійських телеканалах "112 Україна", NewsOne і Zik, а також на російському ТБ", — повідомили розслідувачі.

Варто відзначити, що до Медведчука долучився чинний депутат Одеської міськради Богдан Гіганов, який у 2020 році очолив одеську фракцію "Опозиційної платформи — За життя", а після початку повномасштабного вторгнення він втік у Росію.

Ще одного соратника Медведчука, прокремлівського журналіста з України та постійного учасника російських політичних телешоу Володимира Скачка, СБУ розшукує з березня 2019 року, його підозрюють у посяганні на територіальну цілісність та недоторканність України (ч.2 статті 110 ККУ).

В ефірах на кремлівських каналах Скачко послідовно виправдовує агресію РФ, називаючи її "операцією звільнення, порятунку і помсти". Зазначається, що з травня 2014 року Володимир Скачко, крім українського, має й паспорт Російської Федерації.

Ще один проросійський "політичний експерт" українського походження Юрій Дудкін також має кримінальне минуле. 

У 2021 році Служба безпеки України у діях Дудкіна знайшла "ознаки підривної діяльності на шкоду державній безпеці за завданням окремих організацій країни-агресора". 

Політтехнолог Андрій Мішин втік з України в Росію у січні 2023 року. Сам він заявляв, що через Польщу і Білорусь поїхав у РФ, бо злякався українських спецслужб. Він щонайменше десять років працює на Медведчука, зокрема, у  2013-му він був спікером жіночого політичного клубу "Українського вибору", відвідував ефіри каналів кума Путіна як експерт.

Нині Мішин стверджує, що на території України воюють США і КНР.

"Іде війна між США і Китаєм. І проксі-союзником Китаю є Росія, і для цього ми є проксі-полігоном і проксі-армією. Нічого хорошого нас на цьому шляху не чекає. "Другая Украина" категорично каже ні", — заявляє він.

Псевдосоціолог Кирило Молчанов активно критикував опонентів ОПЗЖ та прозахідні ініціативи, а також ПЦУ. Він був заступником директора Українського інституту політики, експерти якого "були помічені у піарі проросійських політиків, зокрема Віктора Медведчука, Олександра Вілкула та Загіда Краснова".

Поки не відомо, як 35-річний Молчанов зміг виїхати з України й опинитися у РФ.

Власник українського, а з літа 2017-го і російського паспортів політолог Олександр Дудчак з початку повномасштабного вторгнення перебуває під пильною увагою Нацагентства з питань запобігання корупції. У НАЗК закликають застосувати щодо нього санкції, бо Дудчак "поширює наративи, відповідно до кремлівської пропаганди, на підтримку дій Росії" і "несе відповідальність за підтримку дій, які підривають чи загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України".

За даними громадського руху "Чесно", колишній український журналіст Денис Жарких здійснює інформаційну діяльність в інтересах держави-агресора. У 2017 році в ефірі антиукраїнському каналу News Front Жарких заявляв, що українізація — це технологія психологічного тиску та роз'єднання народу, а у 2020 році писав, що Україна "відстрілює російськомовних" на Донбасі.

55-річний Денис Жарких перетнув україно-словацький кордон у вересні 2022 року. На яких підставах йому дозволили виїхати, у ДПСУ не пояснили.

Соратником Медведчука у новому проекті також став і так званий "журналіст" Руслан Коцаба, якого в Україні обвинувачують у державній зраді. 

Зі США Коцаба записує відео про жахливий державний устрій в Америці, засилля пропаганди та відсутність свободи слова, та про те, що "Бен Ладен був проєктом ЦРУ".

Окрім згаданих персонажів до руху "Другая Украина" долучилися Максим Невінчанний (депутат Миколаївської міськради від ОПЗЖ, визнав, що втік з України), політолог Олександр Потьомкін (у 2021 році пропонував Володимиру Зеленському віддати владу Віктору Медведчуку, точне місце перебування невідоме), журналіст Олег Ясинський (мешкає в Чилі, критик декомунізації в Україні), Олена Броницька (агітувала щеплюватися російською вакциною і нахвалювала Медведчука, точне місце перебування невідоме), Павло Карназицький (білорус, депортований з України за антиукраїнські матеріали).

Ніхто з них не приховував своїх поглядів і не соромився поширювати проросійські наративи. І ніхто не поніс за це покарання, хоча правоохоронні органи тоді мали можливість вести розслідування, затримувати й передавати до суду. 

"Постає запитання: чому ті учасники "Другой Украины", стосовно діяльності яких були порушені кримінальні провадження, не понесли відповідальності, а виїхали з країни?" — цікавляться журналісти.

Журналісти також повідомили, що в СБУ поки не коментують діяльність зрадників.

"У СБУ відмовилися надавати відповідь на запитання, чи фігурують 13 осіб з "Другой Украины" у кримінальних провадженнях, які розслідує спецслужба, посилаючись на заборону розголошення відомостей. А у Державній прикордонній службі не надали жодної інформації про те, у який спосіб і коли "другоукраїнці" покинули територію України. Зокрема, і ті особи, які не досягли 60-річного віку і є військовозобов’язаними", — додали розслідувачі.

Нагадаємо, підозрюваний у державній зраді екс-нардеп Віктор Медведчук в брехливій статті звинуватив президента України Володимира Зеленського у створенні "нацистської диктатури". Кум президента Росії вимагає створити для нього трибунал.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.04.2023 12:41