Фото: ДБР

"Нагріли" державу на 5 млн грн: ДБР викрило військових на махінаціях з генераторами для ЗСУ

Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру командиру військової частини та його заступнику, а також двом підприємцям. Їм інкримінують махінації з генераторами, які були закуплені для військових. 

Як повідомляє прес-служба правоохоронного органу, комерсанти, які спеціалізуються на торгівлі генераторами, у 2022 році "домовились" із заступником командира військової частини.  Підозрюваний мав забезпечити перемогу підконтрольного ділкам товариства на закупівлю тисячі дизельних генераторів для потреб Збройних сил України. Сума контракту становила майже 43 мільйони гривень.

Затримання підозрюваних

Фото: ДБР

"Після укладення договору підприємці майже два місяці нічого не робили. Натомість скориставшись недбалістю командира військової частини, уклали додаткову угоду. За оновленими умовами, при збереженій загальної суми договору, було зменшено на 133 одиниці кількість вже замовлених у Китаї генераторів. Ці 133 генератори згодом ділки привласнили, а державний бюджет через це втратив понад п'ять мільйонів гривень", — йдеться у повідомленні. 

Наразі триває досудове розслідування та здійснюється документування інших фактів протиправної діяльності вказаних осіб. Готується клопотання до суду про обрання фігурантам запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

Затримання підозрюваних

Фото: ДБР

Працівники Бюро повідомили про підозру командиру військової частини у недбалому ставленні до військової служби (ч. 4 ст. 425 КК України) та його заступнику у бездіяльності військової влади (ч. 4 ст. 426 КК України). Їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 10 років. Також директору одного підприємства повідомлено про підозру у привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем (ч. 5 ст. 191 КК України). Заступнику директора іншого підприємства також повідомлено про підозру за аналогічною статтею. Їм обом загрожує покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 12 років. 

Нагадаємо, 17 травня працівники ДБР викрили злочинну організацію, яка займалася махінаціями у вугільній сфері. Фігуранти завдали державі збитків на понад два мільярди гривень. Організатором групи є власник ТОВ "Краснолиманське".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 22.05.2024 11:48