Фото із соцмереж

Найближчим часом Україну може накрити полярне сяйво: де його буде видно

Землю накрила геомагнітна буря, найвищий пік активності якої спостерігатиметься 28 та 29 жовтня. Як наслідок — у небі над багатьма країнами світу, зокрема в Україні, можна було спостерігати унікальне природне явище — полярне сяйво.

Про це повідомила народний синоптик Наталія Діденко.

"Якщо у вас сильно болить голова чи якийсь інакший не комфорт з організмом — можна списувати на магнітні бурі. Сьогодні й завтра спостерігаються та очікуються спалахи сонячної та земної магнітної активності", — написала вона на своїй сторінці у Telegram.

Діденко підкреслила, що при таких сонячних спалахах, ймовірно, побачити полярне сяйво. Так, жителі нашої держави вкотре можуть спостерігати за рожево-фіолетовим небом. Побачити це природне явище можна навіть у великих містах.

"То ж видивляйтеся цю неймовірну красу у своїх вікнах. Проте не забувайте, що під час повітряної тривоги категорично не можна підходити до вікон", — наголосила синоптик.

Що таке північне сяйво

Полярне сяйво — це збурення в магнітосфері Землі, які проявляються у вигляді світіння внаслідок зіткнення заряджених частинок сонячного вітру з частинками у верхніх шарах атмосфери нашої планети. Це явище більш характерне для північних регіонів планети. Північне сяйво у небі України зазвичай спостерігається один раз на декілька років.

Хоча полярне сяйво є дивовижним явищем, геомагнітні бурі такого рівня можуть мати вплив на супутники, радіозв'язок та електромережі на поверхні планети. Тому вчені та технічні спеціалісти продовжують вивчати ці явища та вдосконалювати системи передбачення та захисту від них.

Нагадаємо, що 10 жовтня в низці регіонів України теж фіксували північне сяйво. Очевидці в мережі публікували фотографії дивовижного явища.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 28.10.2024 14:41