Фото: сайт "Слуга народу"

Нардеп пояснив, як влада планує вирішувати питання з нестачею вчителів

В Україні не вистачає вчителів, але в уряду є розв'язання проблеми. Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій, народний депутат від "Слуги народу" Сергій Бабак повідомив, що виправити ситуацію планують, зокрема, за допомогою надання гарантованого робочого місця.

Про це йдеться на офіційному сайті політсили "Слуга народу".

Як запевняє Сергій Бабак, зміни стануть можливими після ухвалення законопроекту №10399, який уже пройшов у парламенті перше читання.

"Ми замовляємо щорічно близько 12,5 тисяч вчителів за держзамовленням, проте до професії доходять лише 18-19% із них. Це трагедія, тому що держава витрачає величезні гроші на підготовку в таких масштабах. Тому ми хочемо дати гарантоване робоче місце після закінчення вишу тим дітям, які навчатимуться на держзамовленні", — каже він.

Також пропонується платити стипендію в розмірі мінімальної зарплати студентам-бюджетникам. Це потрібно, щоб вони краще концентрувались на навчанні й не думали про підробіток. Такі виплати передбачають виплачувати починаючи зі студентів другого курсу.

"Прийнятий законопроєкт змінює всю систему державного замовлення. Важливо, що кількість грошей на підготовку фахівців не змінюється. Однак держава буде замовляти ті професії, в яких вона або платить повністю заробітну плату, наприклад, учителі, медики, або є монополістом у наданні робочих місць, наприклад, "Укрзалізниця", атомна енергетика тощо. Третя група — це спеціальності, що потрібні для національної безпеки та оборони, або дефіцитні напрямки, як, приміром, специфічні інженерні спеціальності, українознавство та схожі малопомітні речі, що є насправді фундаментальні для держави. Тобто держзамовлення переорієнтується на потреби держави", — каже Сергій Бабак.

Він наголосив, що у такий спосіб буде зменшено держзамовлення на тих фахівців, яких зараз на ринку праці занадто багато. Певні бюджетні кошти, які звільняться через такі зміни, спрямують на гранти обдарованим дітям.

"Якщо дитина, закінчуючи школу, здає ЗНО або НМТ на високий бал, то вона отримає певну кількість грошей. Наразі сума обговорюється в Кабміні, але її точно вистачить для того, щоби вступити в більшість закладів вищої освіти України на будь-яку спеціальність. Ті, хто набрав меншу кількість балів, отримають менше коштів. Ми зараз ще обговорюємо цей механізм. Така система грантів охопить набагато більше людей, ніж та кількість, що зараз охоплена держзамовленням", — розповів парламентарій.

Нагадаємо, раніше в Міністерстві освіти та науки України визначили перелік обов'язкових предметів для українських дітей за кордоном. Школярі дистанційно вивчатимуть не лише українську мову та історію України, у програму додано низку інших предметів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 26.03.2024 03:17