Фото: Валерій Дубіль / Facebook

Нардеп від "Батьківщини" Дубіль може бути причетний до незаконного будівництва на держземлях, — Bihus.info

Народний депутат від партії "Батьківщина" Валерій Дубіль може бути причетний до незаконного будівництва на захоплених 54 сотках землі держпідприємства "Ліси України".

Про це повідомляє Bihus.info

За даними розслідувачів, на земельній ділянці державного підприємства "Ліси України" у Чернігівській області, було зведено незаконні споруди, які суд визнав незаконними. Починають з лютого цього року Прилуцька окружна прокуратура через суд намагається змусити знести споруди, але процес ускладнюється тим, що й досі не відомо, хто відповідальний за будівництво.

Проте, за даними журналістів Bihus.info, до незаконної забудови причетний нардеп від партії "Батьківщина" Валерій Дубіль. Згідно з рішенням Господарського суду Чернігівської області від 13 червня 2024 року, площа захопленої ділянки сягає 54 сотки, а площа незаконно зведеного будинку — 62,27 квадратних метра.

Також у суді запевняють, що ця земля належить Чернігівській ОВА, а держпідприємство "Ліси України" має право постійного користування ділянкою

"Власне, саме на "Лісі України" прокуратура і намагається покласти всю відповідальність за незаконне будівництво та змусити ДП знести зруби та паркан", — йдеться у розслідуванні.

Як з'ясували розслідувачі, ще у 2022 році відповідна земельна ділянка була передана в користування благодійному фонду "Молодіжна ініціатива "Надія". Натомість цей фонд напряму пов’язаний із Дубілем, адже він є головою наглядової ради фонду, а його двоє синів — засновниками. Проте зведення самобуду почалося ще у 2017 році, тобто за п'ять років до офіційного  укладення договору на користування землею. Також, за даними журналістів, Прилуцький райвідділ поліції навіть розслідував кримінальне провадження щодо захоплення ділянки з 2021 року. 

"Ми зверталися ще до повномасштабного вторгнення. Проходили процедури, щоб ушляхетнити цю земельну ділянку, щоб там було місце загального користування та відпочинку. Закінчилася ця історія за тиждень (до повномасштабного вторгнення, — ред.), ОДА надала нам рішення про виділення. Фактично ми його навіть забрали пізніше і далі не могли користуватися, бо треба було укласти договір... По ділянці ми мали свої плани — рекреаційна зона, місце відпочинку", — розповів журналістам керівник фонду Сергій Тепляков.

Крім того, як стверджують журналісти, в процесі розслідування Дубіль отримав доступ до їхніх запитів, зокрема, надісланих до прокуратури. Як саме документи опинилися у розпорядженні нардепа, невідомо. Проте сам Дубіль погодився на зустріч, хоч і відмовився від коментарів на камеру.

"Суд визнає, що будівництво незаконне, його треба зносити. Але зносити повинен той, хто будував. І це точно не "Ліси України". А фонд Дубіля прокуратура поки що не запитує", — йдеться в розслідуванні.

Нагадаємо, раніше журналісти Bihus.Info повідомляли, що сестра начальника Національної поліції Івана Вигівського має частку в компанії "Югнефтепродукт", що займається гуртовою торгівлею пальним. Упродовж 2022-2023 років фірма торгувала щонайменше з двома фігурантами кримінальних проваджень, слідство у яких вела поліція під керівництвом Івана Вигівського.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.09.2024 16:59