Іван Вигівський. Джерело: Нацполіція

Родина керівника Нацполіції торгує з фірмами, діяльність яких розслідували правоохоронці, — Bihus.Info

Сестра начальника Національної поліції Івана Вигівського має частку в компанії "Югнефтепродукт", що займається гуртовою торгівлею пальним. Упродовж 2022-2023 років фірма торгувала щонайменше з двома фігурантами кримінальних проваджень, слідство у яких вела поліція під керівництвом Івана Вигівського.

Про це йдеться в новому розслідуванні журналістів Bihus.Info.

Медійники зазначили, що Іван Вигівський очолює Національну поліцію України від січня 2023 року. До того він декілька років керував Київським управлінням (2021-2023) та Полтавським управлінням (2020-2021), ще раніше — очолював слідство у Миколаївському управлінні (2016-2020), а також понад 10 років працював у структурах МВС на Миколаївщині.

У всіх своїх деклараціях Вигівський багато років зазначає, що постійно користується чужим майном, офіційно — орендованим чи позиченим, щоправда, поява цих активів у людей, на яких вони оформлені, викликає запитання.

Після призначення в столицю Вигівський оселився в приватному будинку під Києвом вартістю 6,5 мільйона гривень. Він оформлений на давню подругу родини з Миколаєва, проте вона не мала співмірних з такою покупкою доходів і навіть не змогла відповісти на запитання журналістів, де "її" будинок, скільки в ньому квадратів.

Окрім того, Вигівський тривалий час користувався автівками, оформленими на тещу. Спочатку це був Hyundai Santa Fe, потім Volkswagen Touareg. Далі теща Touareg продала і всю суму (900 тисяч гривень) подарувала доньці. Цієї суми вистачило на придбання Audi SQ5, щоправда, при цьому сама теща після цього придбала нову Audi SQ8. Такі коштують від 100 тисяч доларів, а теща Вигівського не має ні бізнесу, ні навіть зарплатні уже багато років ніде не отримує.

Зрештою, на сестру Вигівського — Оксану Альховік, оформлений приватний будинок в передмісті Миколаєва, в якому поліцейський жив, коли працював в тамтешньому управлінні. Цікаво, що на момент покупки сама вона жила не там, а в маленькому селі під Миколаєвом, де працювала в сільській школі — вчителькою молодших класів, із зарплатнею близько 60 тисяч гривень у рік. Згодом сестру Вигівського оформили на роботу до брата в Миколаївську поліцію. Тоді вона теж переїхала до міста, однак оселилася уже в маленькому будиночку на 32 квадратних метри на околиці.

Після призначення в поліцію колишня сільська вчителька почала обростати ще й бізнесом. 2019 року вона увійшла до складу засновників ТОВ "Югнефтепродукт", що займається гуртовою торгівлею пальним. Її партнером у цій компанії декілька років був чоловік власниці будинку, в якому нині мешкає Вигівський. Наразі в сестри очільника Нацполу — половина бізнесу з річним виторгом близько 400 мільйонів гривень.

При цьому виявилося, що "Югнефтепродукт" сестри очільника Нацполіції декілька років торгував із фігурантами кримінальних проваджень самого Нацполу.

У відповіді на запит Вигівський зазначив, що йому невідомо, за які гроші сестра купувала будинок, в якому він жив. Не знає поліцейський і звідки в тещі машини, на яких він їздив.

Нагадаємо, в січні очільник Національної поліції України Іван Вигівський заявляв, що Нацполіції України не вистачає патрульних. Загальний некомплект складає понад 20 відсотків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.05.2024 09:43