Фото: "Укрінформ"

Нардепа Дубневича оголосили у міжнародний розшук

Вищий антикорупційний суд 2 листопада оголосив у міжнародний розшук депутата Верховної Ради Ярослава Дубневича, якого підозрюють у розкраданні газу на суму 2,1 мільярда гривень. 

Про це повідомив Центр протидії корупції.

На запит українських органів в Європолі відповіли, що 8 жовтня 2023 року Дубневич перетнув кордон Румунії з Угорщиною, подальше його місцеперебування невідоме. При цьому невідомо, як він перетнув український кордон, адже даних про це в системі немає.

Захист продовжує наполягати на тому, що Дубневич перебуває на лікуванні, але де саме — не каже. На одному з попередніх засідань сам депутат через відеозвʼязок казав, що перебуває в лікарні в Україні.

Відтак, ВАКС задовольнив відповідне клопотання прокурора та оголосив Дубневича в міжнародний розшук. Рішення надалі дасть змогу ініціювати зміну запобіжного заходу та стягнути 56 мільйонів гривень в дохід держави.

Справа Ярослава Дубневича

НАБУ та САП розслідують справу щодо корупційної схеми з розкрадання газу НАК "Нафтогаз України" фірмами-власниками Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ, які заснували Богдан і Ярослав Дубневичі.

У НАБУ заявляють, що підприємства-власники Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ впродовж 2013-2017 років закуповували у НАК "Нафтогаз" природний газ для виробництва теплової енергії населенню за заниженими цінами. Водночас прибутковість виробництва електрики на ТЕЦ перевищила 60%, хоча Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, заклала у тариф всього 3-5%.

Упродовж 2013-2018 років народний депутат організував відмивання частини зароблених коштів на суму понад 450 мільйонів гривень. Для цього він переводив їх на рахунки підконтрольного товариства з обмеженою відповідальністю та компаній-нерезидентів, змішував, маскував і врешті повертав в Україну під виглядом іноземних інвестицій.

Наразі обвинувальні акти стосовно п’яти учасників схеми скеровані до суду, а на цілісні майнові комплекси "Новороздільська ТЕЦ" і "Новояворівська ТЕЦ" вартістю близько 800 мільйонів гривень наклали арешт.

Дубневич є шостим підозрюваним у цій справі. Іншим учасникам схеми про підозру повідомили ще в січні 2018 року (епізод щодо розкрадання газу на 1,4 мільярда гривень) і в серпні 2020 року (епізод щодо розкрадання газу на 729,8 мільйона гривень). Ярославу Дубневичу може загрожувати до 12 років тюрми.

Нагадаємо, що 11 жовтня правоохоронці повідомили про підозру народному депутатові, який організував привласнення природного газу на суму понад 2,1 мільярда гривень. При цьому він легалізував незаконно отриманий прибуток.

27 жовтня Вищий антикорупційний суд виніс ухвалу про здійснення приводу народного депутата Ярослава Дубневича на слухання. Його також оштрафували за попередню неявку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.11.2023 13:26