Фото: Судова влада України

Нардепів та міністрів хочуть саджати за незаконне збагачення, але є нюанс

В Україні планують посилити кримінальну відповідальність депутатів, міністрів та суддів за незаконне збагачення та корупційні злочини. Однак лише на час дії воєнного або надзвичайного стану.

Відповідні зміни передбачає законопроект №9029, який вже зареєстрували у Верховній Раді України.

"У той час, коли всі українці працюють задля перемоги, відновлюють бізнес у складних умовах війни, сплачують податки попри всі економічні виклики, віддають значні обсяги власних коштів на потреби армії, окремі службові особи не втрачають можливість корупційним шляхом отримати матеріальні блага на свою користь", — йдеться в пояснювальній записці законопроекту.

Однак автори проекту закону хочуть залишили "вікно можливостей" у 9 млн гривень для потенційних корупціонерів.

Відтак, якщо зазначені законом особи набудуть активів, вартість яких на 6500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (майже 9 млн грн) перевищує законні доходи політика — правопорушника пропонують карати позбавленням волі на строк від семи до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років. Можлива також конфіскація майна.

Водночас усі ці зміни діятимуть лише під час воєнного або надзвичайного стану.

Автори законопроекту вважають, що ухвалення ініціативи сприятиме підвищенню ефективності боротьби з корупцією та запобіганню вчиненню нових кримінальних правопорушень.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що українці з усіх антикорупційних органів найвище оцінюють роботу Державного бюро розслідувань та Національного антикорупційного бюро. Їм дали 3,08 та 3,05 бали відповідно, по п’ятибальній шкалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.02.2023 21:37