Фото: "Слово і діло"

Нардепка Совсун підтримала ідею мобілізації жінок: в оборонному комітеті Ради відреагували

Народна депутатка від партії "Голос" Інна Совсун заявила, що підтримує мобілізація жінок в Україні. Вона зазначила, що в Конституції написано, що всі громадяни України повинні брати участь у захисті державності. 

В інтерв'ю ведучій Еммі Антонюк політикиня наголосила, що йдеться про службу не безпосередньо на фронті, а й у тилу. 

"Немає популярної відповіді на це питання. Популярна відповідь, що жінок не можна мобілізовувати, і президент сказав, що не підпише закон. У нас у Конституції написано, що всі громадяни України повинні брати участь у захисті державності. Не написано тільки чоловіки чи тільки жінки. Для чоловіків прописана обовʼязкова служба, але обовʼязок захищати державу у нас записаний для всіх", — сказала вона. 

Нардепка додала, що наразі в Україні є багато жінок, які вже служать і захищають незалежність нашої держави.

"Моя позиція така: якщо це необхідно для потреб оборони держави, якщо ми кажемо, що без цього не витягуємо  немає картини, де ми витягуємо без жінок... І з точки зору забезпечення справедливості... Якщо це буде критично потрібно для оборони держави, і в нас не буде ким замінити частину людей, які служать в армії. При чому треба розуміти, що ви говорите про службу безпосередньо на передку, штурмовиками. Але насправді служба в армії це часто робота в тилу, і там частину роботи жінки могли б виконувати", — додала політикиня. 

Реакція оборонного комітету ВР

Заступник голови комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв в ефірі телемарафону заявив, що на сьогодні серед чоловіків 27-60 років достатньо мобілізаційного ресурсу, тому мобілізувати жінок не потрібно.

"У законопроекті про мобілізацію звучить не громадянин, а саме чоловіки віком 27-60 років. І так воно й залишатиметься. І позиція президента, позиція комітету та позиція в принципі, я думаю, більшості парламентарів у тому, що не потрібно на сьогодні додавати жінок до мобілізаційного ресурсу", — заявив Чернєв.

Посадовець зауважив, що у законопроекті про мобілізацію можуть лише знизити призовний вік до 25 років.

"Тому виконуючи всі норми цього законопроекту, а потім закону, я думаю, буде достатньо чоловіків для того, аби закрити всі потреби, які є у Генштабу і виконати всі завдання", — підсумував Чернєв.

Нагадаємо, раніше глава держави Володимир Зеленський заявив, що все, що стосується мобілізації в Україні — це передусім питання справедливості. Відтак, за його словами, справедливо дати відпочинок тим, хто його потребує.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.01.2024 16:23