Фото: Facebook-сторінка НАТО

НАТО проведе великі морські військові навчання поблизу кордонів з Росією

У Балтійському морі 9 вересня за участю близько 30 кораблів і понад 3000 західних військовослужбовців розпочнуться великі військово-морські навчання. Військові НАТО вперше відпрацюють відбиття російської атаки в регіоні.

Про це повідомляє Reuters.

Впродовж двох тижнів пліч-о-пліч тренуватимуться війська усіх країн НАТО на Балтійському морі, а також Швеції і не балтійських союзників − США, Канади, Нідерландів, Бельгії і Франції. Вони відпрацьовуватимуть десантні операції і удари з моря по суходолу, а також захист морських шляхів через Балтійське море. Це будуть перші навчання такого масштабу, якими німецький флот керуватиме зі своєї нової морської штаб-квартири в місті Росток.

"Ми надсилаємо Росії чіткий сигнал про пильність: Не під час нашої вахти. Надійне стримування має включати в себе здатність атакувати", — заявив головнокомандувач ВМС Німеччини Ян Крістіан Каак.

Відомо, що ВМС США залучить до навчань корабель "Меса Верде" призначений для транспортування і десантування близько 800 морських піхотинців.

"Фінляндія і країни Балтії майже на 100% залежать від морських шляхів постачання через Балтійське море. Якщо Сувалкський коридор буде заблокований — а це можна зробити легко, оскільки є лише дві автомобільні дороги і одна залізнична лінія — тоді нам залишаться лише морські шляхи, і саме через них нам доведеться прокладати собі дорогу", — заявив Каак.

Вузький сухопутний Сувалкський коридор завдовжки близько 65 кілометрів є єдиним сполученням, що з'єднує країни Балтії з Польщею і основною територією НАТО в Європі.

Нагадаємо, на території Білорусі з 1 по 6 вересня пройдуть спільні оперативно-стратегічні навчання "Бойове братство-2023", які об'єднають підготовку різних компонентів Колективних сил ОДКБ. Військові контингенти, які беруть участь у маневрах, почали перебазування до республіки з 25 серпня. Тренування військових будуть проходити на полігонах та ділянках місцевості Брестської, Гродненської та Мінської областей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 02.09.2023 09:33