Фото: ілюстративне. Джерело: СБУ

Наводило ракети у п'яти областях: затримано подружжя, яке працювало на окупантів

Співробітники Служби безпеки України затримали двох агентів Федеральної служби безпеки Росії. Чоловіка та жінку підозрюють у корегуванні повітряних ударів російських окупантів по Донецькій, Київській, Чернігівській, Полтавській та Черкаській областях.

Як повідомляє прес-служба правоохоронного органу, зловмисниками виявилися 27-річний рецидивіст, колишній наркоторгівець з Краматорська, а також його 34-річна співмешканка.

За даними слідства, вони шукали швидкий заробіток у Telegram-каналах, де потрапили у поле зору представника російських спецслужб, який і запропонував гроші в обмін на співпрацю. Саме за його вказівкою вони їздили по регіонах. Як прикриття вони використовували образ "сімейної пари". У ході своєї діяльності зловмисники збирали координати для ракетно-бомбових та дронових атак Москви по території України.

"Крім того, під час повітряних ударів агресора фігуранти мали відслідкувати геолокації протиповітряної оборони, а у разі "прильотів" — уточнювати їхні наслідки", — зауважили в СБУ.

Під час переїздів у різні міста агенти орендували квартири з видом на потенційні цілі російських окупантів. Так, після заселення на ці квартири вони встановлювали у вікнах помешкань мобільні телефони, які були обладнані додатковими засобами живлення та в онлайн-режимі транслювали зображення для окупантів. Втім, працівники Служби безпеки змогли завчасно викрити агентів та задокументували їхні злочини. Підозрюваних було затримано за їх місцем проживання у Краматорську, куди вони повернулися, щоб продовжити роботу на російських загарбників.

"У ході спецоперації вилучено всі мобільні телефони, які фігуранти встановлювали у "спостережних пунктах" у різних областях України", — додали у Службі безпеки.

На підставі зібраних доказів слідчі повідомили фігурантам про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі зловмисники перебувають під вартою. За цей злочин їм загрожує покарання у вигляді довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, у квітні Служба безпеки повідомляла, що у Харкові було затримано мобілізованого 45-річного чоловіка, якого підозрюють у співпраці з росіянами. Він наводив ракети окупантів на свою бригаду та готувався втекти до Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 23.10.2024 02:38