Фото: ілюстративне. Джерело: СБУ

У Харкові затримали військового, який наводив російські ракети на свою бригаду й готувався втекти до РФ

У Харкові співробітники Служби безпеки України затримали мобілізованого 45-річного чоловіка, якого підозрюють у співпраці з росіянами. Він наводив ракети окупантів на свою бригаду та готувався втекти до Росії.

Як повідомляє прес-служба правоохоронного органу, харків'янина у серпні цього року дистанційно завербувала воєнна розвідка окупантів.

Зазначається, що за вказівкою ворога фігурант мав скоригувати повітряний удар по одному з підрозділів бригади Збройних сил України, де він сам проходив службу. В обмін на це представники російських спецслужб пообіцяли "евакуювати" підозрюваного на територію країни-агресора, де чоловік планував вступити до ворожого війська, щоб воювати на боці росіян.

"Для наведення вогню фігурант позначив "потрібні локації на Google-карті та відправив відповідний скриншот своєму російському куратору. Також агент провів дорозвідку поблизу бойових позицій української протиповітряної оборони, яку рашисти сподівалися "обійти" під час ракетної атаки", — наголошують у СБУ.

За даними слідства, росіяни надали фігуранту інструкцію, у якій пояснювали, що перед ворожим обстрілом зрадник мав прибути до визначеного місця на передовій, а окупанти повинні були створити для нього "коридор" для переходу лінії фронту. Проте співробітники Служби безпеки затримали його на етапі підготовки до "евакуації". Крім того, у ході спецоперації було проведено комплексні заходи для убезпечення позицій українських військ, що повністю зірвало плани агресора.

"У ході обшуку у затриманого було вилучено мобільні телефони, які він використовував для зв’язку з російською спецслужбою", — зазначили в СБУ.

Так, на підставі отриманих доказів слідчі повідомили фігуранту про підозру у державній зраді, яка була вчинена в умовах воєнного стану  (ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України). Наразі затриманий перебуває під вартою без права внесення застави. За цей злочин йому загрожує покарання у вигляді довічного позбавлення волі з конфіскацією майна. 

Нагадаємо, у серпні на Донеччині СБУ затримала чоловіка, якого підозрюють у співпраці з Росією. Він коригував ракетно-дронові удари окупантів шпиталях та інших медзакладах, де проходили лікування і реабілітацію українські військові.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 24.09.2024 12:47