Колаж: НАЗК

НАЗК внесло до списку міжнародних спонсорів війни турецького виробника скляної продукції

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло до переліку міжнародних спонсорів війни турецьку Şişecam Group. Компанія продовжує вести бізнес із Росією та залишається найбільшим у цій країні експортером в своїй галузі.

Про це повідомила прес-служба НАЗК.

Основними сферами діяльності компанії є скляне та хімічне виробництво. Вона займає друге місце у світі за обсягами виробництва скляного посуду, п’яте місце серед виробників скляної тари і листового скла, а також є світовим лідером у виробництві кальцинованої соди й хімічних речовин на основі хрому.

"Дохід компанії Şişecam за 2022 рік збільшився до 3,6 мільярда доларів, чистий прибуток збільшився до 740 мільйонів доларів. Від початку російської агресії, 2014 року, Sisecam Flat Glass здійснює виробництво в напрямку архітектурно-будівельного й автомобільного скла в Росії в Республіці Татарстан. Там виробляють і "шахеди", якими росіяни регулярно атакують Україну", — пояснили в НАЗК.

В агентстві додали, що в Росії консолідовані обсяги виробництва листового скла, склотари та посуду зі скла компанії Şişecam перевищують 1,5 мільйона тонн на рік, а загальні обсяги інвестицій перевищують 1,25 мільярда доларів.

"Компанія забезпечує робочі місця для 3 414 працівників на своїх заводах в Росії, таким чином створюючи робочі місця та підтримуючи економіку держави-терориста. Зокрема, дочірні компанії Şişecam Group, які виробляють листове скло, посуд зі скла та скляної тари, за 2022 рік сплатили податків на понад 11,2 мільйона доларів", — підрахували в НАЗК.

Враховуючи, що ведення війни дуже дорого обходиться Росії, а заморожені активи та впроваджені санкції продовжують тиснути на економіку агресора, Росія дуже розраховує на отримання додаткових коштів для свого бюджету, зокрема, завдяки сплаті податків такими компаніями.

"Російські закони вимагають від роботодавців співпрацювати з владою в мобілізаційній кампанії, наприклад, передаючи особисті дані працівників до військкомату. Попри те, що іноземна компанія може стверджувати, що влада не зверталася до неї з такими питаннями, що довше компанія залишається в Росії, то важче буде пояснити, що їй вдалося обійти вимоги цих законів", — наголосили в НАЗК.

Жодних спроб засудити війну Росії проти України від керівництва компанії так і не було

Нагадаємо, раніше Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло дві провідні харчові корпорації PepsiCo та Mars до переліку міжнародних спонсорів війни. Попри заяви про скорочення бізнесу, припинення рекламної діяльності та виробництва продукції, вони продовжують працювати в Росії, сплачуючи значні податки до її бюджету, таким чином підтримують економіку країни-агресорки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.09.2023 13:26