Фото: ukrmilitary.com

Названо кількість повісток, які найближчим часом будуть відправлені "Укрпоштою"

Невдовзі українці почнуть отримувати повістки "Укрпоштою", що були сформовані Міністерством оборони за допомогою реєстру військовозобов'язаних. Наразі відомство підготувало 70 тисяч таких "запрошень".

Про це повідомляє Ukrainian Military Pages з посиланням на поінформовані джерела.

Водночас, як зазначає джерело, в алгоритмах формування повісток виявлені певні проблеми. Зокрема повістки формуються в тому числі й на військовозобов'язаних, які мають оформлене бронювання чи відстрочку, а також на тих осіб, хто згідно з цим же реєстром вже проходить службу в Збройних силах. 

"Наразі не відомо як працює механізм відбору повісток, але раніше заявлялось, що це може бути принцип "лотереї" — так званий "рандомайзер", який випадково обиратиме серед військовозобов'язаних, які відповідають вимогам мобілізації", — йдеться у матеріалі.

Як стало відомо, повістки, які надсилатиме "Укрпошта" громадянам, нічим не відрізнятимуться від судових документів під час розсилки. Це матиме вигляд звичайного рекомендованого листа, який одержувач отримує під підпис.

Раніше член комітету з національної безпеки й оборони Верховної Ради України Федір Веніславський заявив, що в Україні діє директива, яка дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Такою є загальна позиція військового керівництва.

Згідно з чинним законодавством, мобілізації під час війни підлягають військовозобов'язані чоловіки, придатні за станом здоров'я, від 25 до 60 років без досвіду військової служби. Раніше нардепи обговорювали ідею знизити мобілізаційний вік з 60 до 50 років — однак далі за розмови ця ініціатива не пройшла.

Нагадаємо, військові пояснювали, що чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, мають право на відстрочку. Проте у деяких випадках таких військовозобов'язаних можуть мобілізувати.

Своєю чергою колишній головнокомандувач українських Збройних сил Валерій Залужний, який зараз обіймає посаду посла України у Великій Британії, не підтримує зниження мобілізаційного віку в державі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 05.10.2024 10:18