Фото: Facebook Валерія Залужного

Чи підтримує Залужний зниження призовного віку в Україні: відповідь екс-головкома

Колишній головнокомандувач українських Збройних сил Валерій Залужний, який зараз обіймає посаду посла України у Великій Британії, не підтримує зниження мобілізаційного віку в державі. 

Про це повідомляють "Букви". Генерал виступає проти мобілізації молоді 18-25 років.

"Категорію 18-25 років потрібно максимально берегти. Я чому завжди протестував, щоб мобілізація не заходила на людей нижче 25 років, коли був на посаді Головнокомандувача, тому що нам потрібна Україна і через 20 років, і через 30 років. А вона ось — їй зараз 18 років. Це зовсім інші люди, які врятують цю країну", — підкреслив Залужний.

Він додав, що Україну може врятувати лише молодь: "Якщо країна дійде до такого бар’єра, коли буде загроза існуванню держави як такої, її можуть врятувати тільки молоді люди у віці 18-25 років, бо це абсолютно інші люди".

Раніше член комітету з національної безпеки й оборони Верховної Ради України Федір Веніславський заявив, що в Україні діє директива, яка дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Такою є загальна позиція військового керівництва.

Згідно з чинним законодавством, мобілізації під час війни підлягають військовозобов'язані чоловіки, придатні за станом здоров'я, від 25 до 60 років без досвіду військової служби. Раніше нардепи обговорювали ідею знизити мобілізаційний вік з 60 до 50 років — однак далі за розмови ця ініціатива не пройшла.

Нагадаємо, військові пояснювали, що чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, мають право на відстрочку. Проте у деяких випадках таких військовозобов'язаних можуть мобілізувати.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.10.2024 09:43