Фото: Нацбанк

НБУ випустив пам'ятну монету "Абсолютний" на честь Усика

Національний банк України випустив пам'ятну монету, яка присвячена чемпіону WBC, WBA, WBO та IBO у надважкій вазі Олександру Усику.

Про це повідомила прес-служба Нацбанку.

Її презентація відбулася 1 жовтня у День захисників і захисниць України. Представляли нову монету голова Національного банку України Андрій Пишний спільно з українським боксером Олександром Усиком. 

Як наголосили у НБУ, монета була виготовлена на честь великої спортивної події, коли Усик став першим в історії надважкого дивізіону, абсолютним чемпіоном світу, заволодівши чотирма головними поясами.

"Яскрава перемога Олександра Усика посідає почесне місце на Олімпі українського спорту. Завдяки його непереможній силі духу та незламній вірі увесь світ знає, що навіть у найскладніші часи українці здатні на великі звершення.Назва монети — "Абсолютний" — увібрала в себе досягнення і Олександра Усика, і наших спортсменів, і всіх українців, які прагнуть до Перемоги, й найбільше — захисників та захисниць. Саме такі події та емоції варто зберігати й передавати далі" — сказав голова Національного банку.

Який дизайн монети

На аверсі монети зображено традиційний кримськотатарський орнамент, що символізує кримське коріння Олександра Усика.

"Цей візерунок, використаний у дизайні одного з образів спортсмена на битві поглядів перед поєдинком за титул абсолютного чемпіона світу, підкреслює нерозривний зв’язок Криму з Україною", — зауважили у Нацбанку.

На реверсі в центрі композиції зображено стилізований образ чемпіона-спортсмена на тлі абрису монумента Батьківщина-мати — символу незламності та міцності українського народу.

Пам’ятна монета "Абсолютний" введена в обіг 1 жовтня 2024 року. Вона має номінал 5 гривень, виготовлена з нейзильберу, категорія якості карбування — "спеціальний анциркулейтед". Тираж — до 50 тисяч штук.

Нагадаємо, 30 серпня Національний банк України презентував нову пам’ятну монету "Парламентаризм". Вона присвячена  Верховній Раді України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 02.10.2024 16:44