Фото: НБУ

Нацбанк випустив пам'ятну монету, яка присвячена Верховній Раді

У п'ятницю, 30 серпня, Національний банк України презентував нову пам’ятну монету "Парламентаризм". Вона присвячена  Верховній Раді України.

Про це повідомила прес-служба НБУ.

Зазначається, що презентували нову монету голова Нацбанку Андрій Пишний та голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

"Саме у стінах Верховної Ради відбуваються ключові для України процеси, саме тут реалізується основний принцип демократії: єдине джерело влади в Україні є народ. І це те, що стратегічно відрізняє нас від країн, які нас атакують. Це те, що створює нашу суперсилу. Це складний виріб, але це наш вибір, який сформував українську державу. Протести на граніті, Революція гідності — самовідданий захист свого вибору — були б неможливими, якби українці не вірили у силу демократії та верховенство права, що реалізуються через парламентаризм", — наголосив Пишний.

Дизайн монети

На аверсі пам’ятної монети у верхній частині зображені стилізовані силуети сучасних українців, які є представниками різних соціальних, вікових та професійних груп. 

"Між силуетами розміщено написи: ПРАВА, СВОБОДА, ДЕМОКРАТІЯ, ЛЮДИНА, ЗАХИСТ ВІТЧИЗНИ, НАРОД, ПАРЛАМЕНТАРИЗМ, РОЗВИТОК КРАЇНИ, ІНКЛЮЗИВНІСТЬ, РІВНІСТЬ, ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ та ЗАКОН, що відображають фундаментальні принципи демократії", — зауважили у НБУ.

Нижче — зображено впізнаване всіма українцями інформаційне табло для відображення в сесійній залі Верховної Ради результатів голосування. На її реверсі по колу розміщено стилізований український орнамент, а  в центрі композиції на дзеркальному тлі — логотип Верховної Ради України.

"Ця монета сповнена символізму: найголовніші цінності незалежної України, силуети сучасних українців — людей, заради яких ми й працюємо, стилізована зала сесійних засідань, інформаційне табло та, звісно ж, Український орнамент, душа й генетичний код нашої Нації", — зазначив Стефанчук.

Як додали у Нацбанку, монета "Парламентаризм” має номінал 5 гривень, виготовлена з нейзильберу, категорія якості карбування – "спеціальний анциркулейтед". Тираж — 50 000 штук у сувенірному пакованні.

Нагадаємо, Національний банк України 14 лютого ввів у обіг пам’ятну монету "Кохання". Вона виготовлена з нейзильберу та має номінал п'ять гривень. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 30.08.2024 18:10