Фото: НБУ

НБУ запровадив додаткові ознаки дефолту боржника: що зміниться

Національний банк поступово повертає тимчасово послаблені на початку повномасштабного вторгнення вимоги до банків, у тому числі стосовно здійснення оцінки кредитного ризику. 

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"З 31 жовтня 2023 року відновлюються окремі вимоги положення про визначення банками розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями, затвердженого постановою правління НБУ від 30.06.2016 року №351 (зі змінами)", — зазначають у регуляторі.

У зв'язку з цим, відновлюються вимоги про визнання банком дефолту боржника, якщо боржник сплатив борг в обсязі менше ніж обсяг доходів, визнаний банком, або відбулося зменшення відсоткової ставки за кредитом більш ніж на 30% від первинних умов договору, що не спричинене зміною ринкових умов.

Також запроваджуються додаткові ознаки дефолту боржників — юридичних осіб, активи яких оцінюються на індивідуальній основі. До таких ознак належать:

  • значне пошкодження або знищення майна, необхідного для здійснення боржником операційної діяльності;
  • розташування всього або значної частини бізнесу боржника на територіях, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих Росією;
  • втрата ринків збуту або спроможності здійснювати діяльність;
  • фінансовий стан боржника, що свідчить про його неспроможність забезпечувати виконання зобов’язань зі сплати відсотків перед усіма банками-кредиторами та іншими кредиторами — фінансовими установами.

"Банки почнуть враховувати запроваджені ознаки дефолту боржників під час здійснення оцінки кредитного ризику, починаючи із 31 жовтня 2023 року. Відповідні ознаки мають бути відображені в системах управління проблемними активами банків", — пояснюють в НБУ.

В регуляторі наголошують що з 2024 року відновлюється дія вимог щодо оновлення та подання банками до НБУ планів відновлення діяльності банків та банківських груп. Оновлені плани відновлення діяльності фінансові установи мають подати регулятору до 1 жовтня 2024 року.

Варто додати, що поступове відновлення пруденційних вимог сприятиме своєчасній, обґрунтованій та повноцінній оцінці банками ризиків, знизить рівень невизначеності та системних загроз для банківського сектору задля збереження спроможності кредитувати для відновлення економіки.

Нагадаємо, що з 12 серпня 2023 року Національний банк України пом’якшив частину валютних обмежень. Цей процес необхідний для стійкості валютного ринку, збільшення доходів у іноземній валюті та для запобігання непродуктивному відпливу капіталу з країни. Згідно з рішенням НБУ, "Укрпошта" матиме змогу здійснювати перекази з метою забезпечення виплати пенсій та грошових допомог на користь громадян України, які тимчасово перебувають за кордоном.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.10.2023 03:11