Фото: сайт Офісу президента

Не більш ніж 1% на день: Зеленський підписав закон, що регулює ставки по мікрокредитах

У четвер, 21 грудня, президент України Володимир Зеленський підписав закон №9422 про регулювання ринку споживчих кредитів. Тепер ставка по мікрокредиту не повинна перевищувати 1% на день.

Текст законопроекту за підписом президента опублікований на сайті Верховної ради України.

Як повідомив народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк  у своєму Telegram-каналі, документ передбачає поступове зниження та обмеження максимальної ставки за мікрокредитами на рівні 1% на день.

"Президент підписав законопроект №9422 про обмеження ставок мікрокредитувальників. Законопроєкт пропонує поступово знизити та обмежити максимальну ставку на рівні 1% на день", написав нардеп.

Серед іншого, закон запроваджує показник "денна процентна ставка за споживчим кредитом", визначає порядок його розрахунку та встановлює максимальний його розмір на рівні 1% на день від загального розміру кредиту. Це істотно нижче, ніж середня ставка по споживчому кредиту на сьогодні 2,5%.

Раніше голова НБУ Андрій Пишний наголошував на необхідності трансформації ринку небанківських послуг, насамперед у сегменті мікрокредитування.

"Те, як сьогодні надаються мікрокредити — це фактичне нехтування прав споживачів, підштовхування їх до боргової ями, надприбуткова бізнес-модель для фінустанов, яка фактично калічить життя людей", — додав голова НБУ.

Як зазначив Пишний, сьогодні є явний перегин на користь кредитора, а це робить абсолютно цивілізовану фінансову послугу, яка має допомагати людям у різних життєвих обставинах, непідйомним борговим ярмом, яке тисне і на споживача, і часто на усю його родину.

Нагадаємо, у жовтні 2023 року українські банки видали 826 іпотечних кредитів на загальну суму 1,3 мільярда гривень. Найбільше договорів підписано у Київській області. Обсяг наданих населенню позик у жовтні порівняно з вереснем зріс на 6,8%, а кількість — на 1,6%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Економіка, 22.12.2023 11:14