Фото: "Інформатор Калуш"

Не пропустив "швидку" чи пожежників — можуть забрати права: нардепи хочуть посилити штрафи для водіїв

У Верховній Раді України зареєстровано проект закону №11111, який посилює відповідальність за ненадання переваги у русі транспортним засобам, які мають на це право.

Як йдеться в законопроекті, пропонується встановити, що за ненадання переваги в русі транспортним засобам, які мають на це право, накладатимуть штраф від 17 тисяч гривень до 25 500 тисяч гривень та позбавлятимуть права керувати транспортним засобом на строк від шести місяців до одного року. 

Зазначимо, що транспортними засобами, які мають право на перевагу в русі, є: автівки аварійно-рятувальних служб, швидкої медичної допомоги, пожежної охорони, поліції, що рухаються з увімкненими спеціальними світловими або звуковими сигнальними пристроями.

Таке ж покарання загрожує й тим, хто не надав перевагу в русі маршрутним автобусам, зокрема транспортним засобам, які залучені для перевезення груп дітей. Покарання загрожує й за порушення правил руху і зупинки на смузі для маршрутних транспортних засобів, а так само порушення правил зупинки, стоянки, що створюють перешкоди дорожньому руху або загрозу безпеці руху.

Для чого потрібно посилення покарання

В Україні хочуть вдосконалити системи екстреної медичної допомоги. Планується, що допомогу в межах міста встигатимуть надавати протягом 10 хвилин після виклику, а за містом вкладатимуться у 20 хвилин. Важливо розв'язати питання з оперативністю поліції та аварійно-рятувальних служб, зокрема машин пожежної охорони.

Як зазначають автори проекту, наразі штраф за ненадання переваги у русі спеціальним автомобілям з увімкненими спеціальними звуковими або світловими сигнальними пристроями становить всього 680 гривень, що не відповідає можливій шкоді завданій зазначеним правопорушенням.

"Також слід зазначити, що відповідно до практики регулювання питання щодо надання переваги безперешкодного проїзду спеціальному транспорту, яка склалася у США та країнах ЄС, вбачається високий рівень захисту зазначених правил. Так у США залежно від штату, штраф за рух повз шкільний автобус з увімкненим сигналом складає від 700 доларів, а проїзд перехрестя на червоне світло світлофора або розворот у невідповідному місці, що може бути причиною дорожньо-транспортної пригоди, своєю чергою складає від 550 доларів", — йдеться в пояснювальній записці до законопроекту. 

Нагадаємо, для порушників ПДР хочуть ввести нові штрафи. У парламенті зареєстрували законопроект №9564, який передбачає застосування штрафу за порушення правил шумового режиму та позбавлення прав керування транспортним засобом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 25.03.2024 11:50