Фото: Офіс президента

"Не треба зараз репетувати": Данілов пояснив заяви про мобілізацію 500 осіб

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов пояснив заяви президента Володимира Зеленського щодо мобілізації 500 тисяч осіб. За його словами, Україні варто мати додаткових військових, але це не означає, що додаткова мобілізація має відбутися протягом місяця-двох.

Відповідну заяву він зробив в інтерв'ю "Українському Радіо".

Посадовець наголосив, що перш за все йдеться про ротації військових. Адже бійці, які постійно перебувають на фронті, потребують відпочину. Відтак, Збройним силам України необхідні додаткові військові.

"Для цього нам варто мати додаткових військових, але це не означає, що це має відбутися за місяць-два. Це на наступний рік є таке бачення у військових. Яке буде остаточне рішення, стане відомо після затвердження певних нормативно-правових і стратегічних документів, які на сьогодні є в стадії розробки. Тому не треба зараз репетувати, що завтра всі 500 тисяч треба буде призивати", — сказав Данілов.

Водночас секретар РНБО наголосив, що вважає неприпустимою практику хапати військовозобов'язаних чоловіків на вулиці. Проте зауважив, що є закон України і законодавство мають виконувати всі без винятку.

"Те, що стосується ситуації, коли відбуваються ексцеси і десь на вулицях хапають, я вважаю, що це не є допустима практика. З нею треба закінчувати. Якраз зараз ми чекаємо від Міністерства оборони внесення відповідних нормативно-правових актів на рівні законодавства у ВРУ, щоб ми все це врегулювали й раз і назавжди поставили крапку в цьому питанні", — додав Данілов.

Данілов зазначив, що остаточне рішення стосовно обсягів мобілізації стане відомо після затвердження певних нормативно-правових і стратегічних документів, які на сьогодні є в стадії розробки.

Нагадаємо, 19 грудня на прес-конференції за підсумками року президент Володимир Зеленський заявив, що  в Україні разом з мобілізацією повинна проводитися демобілізація військових, які уже відслужили на фронті. Понад 400 тисяч українських воїнів заслуговують на відпочинок. Також Зеленський додав, що на одній зі Ставок верховного головнокомандувача звучала пропозиція стосовно того, що треба набрати у військо від 450 до 500 тисяч людей

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.12.2023 23:15