Незаконні призовні кампанії в Криму – судитимуть військового комісара

05 ЖОВТНЯ 2021 17:37

Ці дії є порушенням заборони державі-окупанту примушувати цивільне населення служити в її збройних силах, передбаченої статтею 51 IV Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

Повідомляє TrueUA з посиланням на Офіс ГП.
«За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та міста Севастополя в порядку спеціального досудового розслідування скеровано до суду обвинувальний акт стосовно «військового комісара Сімферопольського району та міста Алушта Республіки Крим» за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України)», - йдеться в повідомленні.
За даними слідства, у 2018 році громадянин Російської Федерації був призначений на посаду «військового комісара Сімферопольського району та міста Алушти Республіки Крим». На цій посаді «комісар» здійснював реалізацію політики РФ та її окупаційної адміністрації, спрямованої на проведення незаконних примусових призовних кампаній цивільного населення півострову до лав збройних сил держави-окупанта. Реалізуючи незаконні «укази» вищого керівництва держави-окупанта, обвинувачений безпосередньо розробляв плани та організовував проведення 5 призовних кампаній кримчан у відповідних районах.
Починаючи з 2015 року, держава-окупант незаконно провела 13 призовних кампаній, змусивши служити в Збройних Силах РФ понад 34 тисяч кримчан, а 1 жовтня 2021 року розпочато черговий незаконний призов. Загалом встановлено та повідомлено про підозру у вчиненні воєнного злочину 10 військовим комісарам різних районів окупованого Криму, серед яких і «військовий комісар Республіки Крим». На розгляді в суді також перебуває обвинувальний акт стосовно «військового комісара міста Феодосії та Кіровського району Республіки Крим», який скеровано в порядку спеціального досудового розслідування.
Суспільство, 05.10.2021 17:37