Колаж TrueUA

"Незавершений політ": до роковин авіатрощі в Броварах вийшов проект про Дениса Монастирського і команду

У четвер, 18 січня, відбулася прем'єра документального фільму "Незавершений політ" про життя керівника Міністерства внутрішніх справ України Дениса Монастирського і членів його команди, які трагічно загинули у Броварах внаслідок падіння гелікоптера рівно рік тому.

Стрічка доступна для перегляду на YouTube.

Творцями фільму виступили друзі та однодумці Дениса Монастирського. Автор ідеї — співзасновник батальйону "Добробат" і радник міністра Ростислав Смірнов. Кінокартина присвячена феномену Денису Монастирського — його ціннісних орієнтирів і пріоритетів, реформаторських ідей, які він спромігся запустити до війни, а також жорстких, нерідко контроверсійних рішень, які той ініціював з початком повномасштабного вторгнення РФ задля оборони нашої держави.

У документальній стрічці своїми спогадами про загиблого керівника МВС, його першого заступника Євгена Єніна і держсекретаря міністерства Юрія Лубковича діляться їхні рідні та колеги по роботі. Загалом було записано близько 40 інтерв’ю.

"Денис Монастирський створив міністерство, яке допомагає людям, яке піклується про кожну людину, як в системі, так і в країні. Він це озвучував як мету на презентації своєї команди та своєї стратегії. Його команда — це людське обличчя всього міністерства. І це вже незворотно. Це уже стандарт і цінність, яку суспільство буде вимагати від кожного наступного міністра", — поділилася спогадами про загиблого міністра його перша заступниця Мері Акопян.

За словами керівника ГУР МОУ Кирила Буданова, Монастирський робив усе від нього залежне для порятунку з окупованого Маріуполя воїнів "Азова".

"Монастирський — це людина, яка не боялася приймати рішення і нести відповідальність, розуміючи, які потім можуть бути наслідки. Але він розумів, що саме так і саме в цей час потрібно зробити", — заявив він.

Буданов додав, що загибель Монастирського стала для нього болісною втратою.

"Трагічна подія. Дуже болісна для мене та для моєї дружини, яка теж його добре знала. Відверто кажу — трагедія", — наголосив очільник ГУР

Своєю чергою головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний розповів, що навесні 2022 року, коли у війську відчувався брак боєприпасів, Монастирський і його перший заступник Єнін швидко підтримали ідею військових про ураження противників вибухівкою за допомогою дронів.

"Навесні у нас закінчувалися снаряди. До нас прийшла ідея, що потрібно відійти від звичної практики та підняти ці снаряди у повітря. Ми якось увечері обговорили це питання. Уже на наступний день у нас з’явився Женя, який сказав, що це можна зробити. Потім вони нас потягнули у навчальний центр. Поки у нас це все ще крутилося по кабінетах і виносилася концепція, ця справа уже повним ходом йшла. І це робилося саме завдяки цим двом чудовим людям, які були в процесі, зрозуміли та відчули це" — розповів головнокомандувач.

Нагадаємо, рік тому, 18 січня 2023-го, у Броварах на Київщині розбився гелікоптер із керівництвом Міністерства внутрішніх справ на борту. Внаслідок авіакатастрофи загинули 14 осіб, серед них були міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, його заступник Євгеній Єнін, а також цивільні особи, зокрема дитина. Слідство встановило обставини трагедії та підозрюваних, попереду судовий розгляд справи. TrueUA пригадав події того трагічного дня та розповіло деталі розслідування.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 18.01.2024 20:40