Фото: "Вікіпедія"

Нідерланди нададуть Україні ще шість винищувачів F-16

Нідерланди планують поставити Україні додатково ще шість винищувачів F-16. Загалом наша держава отримає 24 літаки.

Про це повідомила міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен у соцмережі X.

У своєму дописі посадовиця зауважила, що перевага України у повітрі "є важливою для протидії російській агресії". Відтак, оборонне відомство вирішило надати Україні додаткові винищувачі.

"Міноборони підготує до поставки в Україну ще шість F-16. Таким чином, загальна кількість винищувачів F-16 становить 24", — наголосила міністерка.

Водночас на сайті Міноборони Нідерландів наголошується, що у 2021 році країна уклала угоди з міжнародною компанією Draken International про продаж 12 літаків F-16. За допомогою цих літаків Draken мав розширити свій флот літаками четвертого покоління — компанія хоче конкурувати за замовлення та тендери.

Однак цей продаж не відбувся, після чого Нідерланди запропонували Draken купити у майбутньому шість літаків F-16. Це мали погодити після ухвалення умов продажу. Та врешті обидві сторони прийшли до висновку, що продаж і постачання цих F-16 не відбудуться в короткостроковій перспективі.

Відтак, до 18 винищувачів F-16, які готуються для передання Україні, додадуться шість літаків. Решта 18 літаків призначені для навчального центру F-16 в Румунії.

Нагадаємо, міністр оборони Нідерландів Кайси Оллонгрен раніше заявляла, що винищувачі F-16 Україна отримає вже у цьому році. Втім, вона не уточнила, коли саме будуть передані винищувачі Україні.

До того ж помічниця міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Селести Волландер раніше заявляла, що цього року Україна отримає перші винищувачі F-16, відповідну інфраструктуру до них і запасні частини. Робота авіаційної коаліції триває за планом.

Також міністр оборони Канади Білл Блер під час 18 засідання Контактної групи з питань оборони України 23 січня оголосив, що канадські інструктори долучаться до навчання українських льотчиків на винищувачах F-16.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.02.2024 16:14