Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

"Ніхто не чекає альтернативи": Зеленський висловився щодо формату "Рамштайн"

Альтернативи формату "Рамштайн" на тлі пропозицій Північноатлантичного альянсу стосовно нового інструменту підтримки України ніхто не очікує. Наразі занадто рано говорити про якийсь новий інструмент.

Про це на спільній пресконференції з президенткою Словенії Наташею Пірц Мусар заявив президент Володимир Зеленський, пише "Європейська правда".

"Ніхто не чекає альтернативи "Рамштайну", це буде додатковий інструмент. Тобто "Рамштайн" буде працювати – це для нас важливо, там понад 50 країн і це не тільки країни НАТО. Ми не можемо знаходити альтернативу такому широкому представництву", — додав президент.

Водночас гарант зазначив, що інструмент, який сьогодні пропонують країни-члени НАТО й генсек Альянсу Єнс Столтенберг, є додатковим та потужним. Він наголосив, що там є дуже важливий механізм, щоб гроші, які виділяють ті чи інші країни для підтримки обороноздатності нашої держави, доходили в Україну.

Варто наголосити, що у квітні Столтенберг запропонував ідею стосовно забезпечення, за його словами, надійної й передбачуваної безпекової підтримки України у довгостроковій перспективі. Посадовець запропонував спеціальний план, який отримав назву "Оперативний план розширення підтримки України".

Наголошується, що в майбутньому Північноатлантичний альянс виконуватиме міжнародну координацію постачання зброї та навчань для українських військових. Водночас Столтенберг зазначив, що НАТО не перебере від США відповідальність за "Рамштайн", а цей формат продовжить існування.

Нагадаємо, раніше Столтенберг повідомляв, що Північноатлантичний альянс вітатиме рішення Південної Кореї щодо передачі Україні летального озброєння. Сеул має значні обсяги боєприпасів та розвинену оборонну промисловість.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.06.2024 15:57