Єнс Столтенберг. Джерело: Офіс президента України

На саміті НАТО посилять координацію допомоги Україні, — ЗМІ

Питання про нову штаб-квартиру для управління військовою допомогою Україні розглянуть на майбутньому саміті НАТО у Вашингтоні. Це стане гарантією довгострокової прихильності Альянсу безпеці країни, яку проголосили "мостом" до можливого членства Києва.

Таку інформацію оприлюднило видання The New York Times. Журналісти наводять слова американських і натовських чиновників про те, що Альянс оголосить, що погодився створити в Німеччині місію, яка координуватиме надання всілякої допомоги Україні в довгостроковій перспективі.

"Цей крок має стати потужним сигналом про прихильність союзників як для Києва, так і для Москви, яка сподівається, що Захід втомиться підтримувати війну", — зазначили аналітики.

Оскільки місія діятиме під егідою НАТО, то вона розрахована на функціонування навіть у тому разі, якщо Дональд Трамп переможе на президентських виборах у США в листопаді. Адміністрація президента США Джо Байдена та чиновники НАТО висунули цю ідею як спосіб надати Києву щось солідне на саміті, хоча вони й стверджують, що час для вступу України ще не настав.

Річ не тільки в тому, що Україна все ще перебуває у стані війни, що може зробити НАТО активним учасником бойових дій. Байден і канцлер Німеччини Олаф Шольц заявили, що Україна має провести важливі реформи, щоби знизити рівень корупції та зміцнити демократію та верховенство закону.

Нова місія об'єднає під однією парасолькою діяльність нинішньої "коаліції можливостей" країн, які надають Україні різні види військової допомоги, такі як засоби ППО, артилерія, винищувачі F-16, зброя та навчання. Вона також координуватиме підготовку українських військових у країнах-союзниках і довгострокові двосторонні угоди про безпеку, які різні країни підписали з Україною, за словами офіційних осіб США і НАТО, які говорили на умовах анонімності, оскільки деталі плану ще не були оголошені.

За словами чиновників, з якими спілкувалися медійники, всі країни НАТО згодні на створення місії, і про це оголосять на зустрічі країн-членів Альянсу.

Раніше допомогу Україні надавали переважно окремим країнам, і при цьому менше уваги приділяли її ефективності або навіть задоволенню найнагальніших потреб Києва. Об'єднання основних напрямків допомоги та навчання під єдиним командуванням покликане впорядкувати потік і зробити його послідовнішим.

Місія, що отримала назву "Допомога та навчання НАТО в галузі безпеки для України" (NSATU), працюватиме над скороченням дублювання й ускладнень, пов'язаних із різними видами озброєнь, які спрямовують в Україну.

Із 9 до 11 липня у столиці США відбудеться саміт НАТО, присвячений до 75-річчя створення Альянсу. Ініціативу проведення саміту озвучили 2023 року під час зустрічі лідерів НАТО у Вільнюсі.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський привітав прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте з рішенням послів країн-членів НАТО призначити його наступним генеральним секретарем Північноатлантичного альянсу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.06.2024 11:36