На фото: Bergepanzer 2. Джерело: Вікіпедія

Німеччина виготовить для України десятки машин для розмінування, — ЗМІ

Німеччина планує переробити 21 броньовану ремонтно-евакуаційну машину на інженерні машини розгородження. Цю техніку передадуть Україні.

Як повідомляє видання Hartpunkt, для цього Бундесвер готується передати 21 броньовану ремонтно-евакуаційну машину Bergepanzer 2, промисловій компанії яка переобладнає їх на 21 інженерну машину розгородження.

Втім, інформації щодо моделі таких машин немає, але враховуючи що Bergepanzer 2 виготовлена на шасі танку Lepard 1, ймовірно, що це буде Wisent 1 MC.

Що відомо про інженерні машини Bergepanzer 2 та Wisent 1

Німецька броньована ремонтно-евакуаційна машина Bergepanzer 2 належить до групи бойових машин підтримки. Її основне призначення — забезпечення мобільності бронетанкових підрозділів, евакуація підбитої чи несправної техніки, допомога при заміні або ремонті моторно-трансмісійного відділення та/або башти бойових машин. Зокрема, корпус Bergepanzer 2 зібраний зі звареної броньової сталі. Рівень захисту шасі на тому ж рівні, що й у танка Leopard 1.

У жовтні 2022 року Збройні сили України отримали на озброєння перші такі машини. Наразі українські військові мають на своєму озброєнні досить велику кількість цих машин. Так, згідно зі звітом Бундесверу вже було передано 22 Bergepanzer 2. Загалом, у ході бойових дій було втрачено дві такі машини.

Wisent 1 Mineclearing походить від машини, відомої, як Armoured Recovery Vehicle 2000 або ARV 2000. Вона розроблена на модифікованому корпусі основного бойового танка Leopard 1 зі знятою баштою, і може вміщувати різні системи залежно від відведеної армійської ролі. Так, основна функція цієї машини — робити проходи у мінному полі. Вона обладнана шахтним плугом, допоміжною лебідкою та краном, який може підіймати до 30 тонн вантажу.

Про перший факт передачі таких машин стало відомо торік у січні. Згідно зі звітом Бундесверу, вже було передано 52 такі машини. Втім, у ході бойових дій одну таку машину було втрачено. 

Wisent 1

На фото: Wisent 1. Джерело: Вікіпедія

Нагадаємо, у вересні Німеччина оголосила про виділення Україні нового пакета військової допомоги. Наша держава отримала танки Leopard 1 A5, зенітні установки, боєприпаси та інше озброєння.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.10.2024 10:47