Фото: ua-energy.org

Норвегія надасть Україні п'ятирічну програму військової допомоги на 7 млрд євро

Норвегія надасть Україні п'ятирічну програму військової допомоги на загальну суму 7 мільярдів євро.

Про це повідомило Міністерство закордонних справ Норвегії.

Зазначається, що 30 травня прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере зустрівся з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Сторони обговорили низку питань, зокрема відносини НАТО з Україною та шляхи співпраці Швеції, Фінляндії та Норвегії в Альянсі.

"Ми будемо підтримувати Україну скільки необхідно. В межах програми підтримки України Норвегія надасть військову, гуманітарну та цивільну допомогу на загальну суму 75 млрд норвезьких крон (7 млрд євро) протягом п'яти років", — сказав прем'єр-міністр Норвегії.

Водночас сторони погодились, що сприяння довгостроковій співпраці між НАТО і Україною є важливою метою.

"Членство в НАТО було наріжним каменем норвезької політики безпеки з моменту заснування Альянсу в 1949 році і має вирішальне значення зараз, коли в Європі знову точиться війна", — підкреслив Стере.

Прем'єр Норвегії також додав, що Норвегія взяла зобов'язання збільшити оборонні видатки до щонайменше 2% ВВП до 2026 року.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Норвегія долучилася до коаліції країн, які готують програми підготовки українських пілотів для керування винищувачами F-16Однак уряд Норвегії ще не вирішив, чи передасть будь-який зі своїх літаків F-16 Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 31.05.2023 22:43