Фото: Вікіпедія

Норвегія передала Україні системи ППО NASAMS: названо кількість

Норвегія передала Повітряним силам України додаткові установки NASAMS. Це підвищить ефективність уже отриманої нашою країною протиповітряної оборони.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства оборони Норвегії.

"Уряд вирішив надати пакет підтримки NASAMS, що включає два додаткові центри управління вогнем, дві пускові установки та запасні частини. Це забезпечить витривалість, резервування та гнучкість і, таким чином, підвищить ефективність уже переданої Україні ППО", — заявив міністр оборони Бьорн Арільд Грам.

Зазначається, що раніше Норвегія у співпраці зі США передала Україні дві укомплектовані пожежні частини NASAMS. Вони були на додаток до двох одиниць, подарованих США восени 2022 року.

"Протиповітряна оборона є першочерговою потребою з українського боку. Україна потребує захисту від російської авіації та ракетних ударів", — додав норвезький чиновник. 

За словами Грема, хороші експлуатаційні результати NASAMS означають, що ППО загалом та NASAMS зокрема дуже потрібні українській стороні. Також повідомляється, що операційні наслідки надання пакету підтримки NASAMS для норвезьких Збройних сил оцінюються як незначні.

Пожертвування Литвою двох стартових блоків NASAMS

Kongsberg Defense & Aerospace (KDA) нещодавно уклала контракт із Литвою на оновлення та підготовку двох старих пускових установок NASAMS для передачі Україні. Стартові блоки доповнять блоки NASAMS, які раніше пожертвували США та Норвегія. Пожертву було оприлюднено у прес-релізі влади Литви від 28 червня 2023 року, де також йдеться про те, що Норвегія надасть додаткове обладнання для стартових установок.

Нагадаємо, під час саміту НАТО, який триває у Вільнюсі, президент України Володимир Зеленський зустрівся із прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте. Вони серед іншого обговорили допомогу Україні в оборонній сфері.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.07.2023 16:13