Премʼєр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере. Фото: Reuters

Норвегія виділить додаткову допомогу Україні на $800 млн та NASAMS

У 2024 році Норвегія продовжить надавати пряму економічну підтримку для захисту критичної інфраструктури в Україні. Окрім цього, додаткові 800 мільйонів доларів у якості фінансової та гуманітарної підтримки повинні надійти в Україну до кінця поточного року.

Про це заявив премʼєр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере на спільній з Президентом України Володимиром Зеленським пресконференції в Осло.

"Сьогодні Норвегія оголошує чітку додаткову підтримку Україні. Хочу з вами поділитися цією інформацією. Український уряд має платити медсестрам, лікарям, вчителям та іншим працівникам. Ми маємо можливість допомогти з 1 мільярдом доларів США на 2023 рік, який скоро закінчується. Також ми посилюємо нашу фінансову та гуманітарну підтримку на близько 800 мільйонів доларів на цей рік", заявив він.

Також Норвегія надасть Україні додаткові системи протиповітряної оборони NASAMS на суму 335 мільйонів норвезьких крон (понад 28 мільйонів євро). Про це йдеться на урядовому сайті країни.

"Норвезька система NASAMS має високу точність. Це допомогло врятувати українські життя та запобігти руйнуванню будівель та інфраструктури. Протиповітряна оборона також є вирішальною для здатності України захищати свої військові відомства", наголосив міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам.

Нагадаємо, 12 грудня президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден оголосив про виділення Україні допомоги на 200 мільйонів доларів. Він запевнив, що Збройні сили України отримають потрібне озброєння швидко. За даними Міністерства оборони США, до нового пакету увійдуть: ракети AIM-9M для ППО, компоненти системи протиповітряної оборони, додаткові боєприпаси для високомобільних артилерійських ракетних систем (HIMARS) та інше.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Політика, 13.12.2023 15:20