Фото: Adobe Stock

"Нова смертельна загроза": у США повідомили про поширення стійкого до ліків грибка

В США виявили смертоносний грибок. Candida auris тепер набув статусу "невідкладної загрози" — найвищого рівня небезпеки.

Про це повідомляє Forbes.

Смертельно небезпечний, стійкий до ліків грибок з'явився у США у 2016 році. Зараз швидко поширюється і набуває ще більшої стійкості до медикаментів через пандемію COVID-19.

Грибок ховається в медичних закладах та заражає вразливих пацієнтів, викликаючи інвазивні інфекції з летальністю від 30 до 60 відсотків.

У 2019 році, до початку пандемії, у США повідомили загалом про 476 клінічних випадків. У 2020 році загальна кількість клінічних випадків підскочила на 59 відсотків. У 2021 році число клінічних випадків майже подвоїлося і склало 1471.

"Швидкий ріст та географічне поширення випадків викликають занепокоєння та підкреслюють необхідність постійного спостереження, розширення потужностей лабораторії, швидших діагностичних тестів і дотримання перевірених заходів профілактики та контролю інфекцій", — заявила провідний автор дослідження, епідеміолог CDC Меган Лайман.

Нагадаємо, у Всесвітній організації охорони здоров'я вважають, що про закінчення пандемії коронавірусу зможуть оголосити вже наприкінці 2023 року. Відомо, що 12 березня 2020 року організація вперше заявила, що глобальний спалах COVID-19 можна схарактеризувати як пандемію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 22.03.2023 17:35