Фото: biz.censor.net

Новий банкрут: НБУ визнав неплатоспроможним колишній банк зятя Юлії Тимошенко

Національний банк України (НБУ) відніс АТ "Український будівельно-інвестиційний банк" до категорії неплатоспроможних. До червня 2020 року співвласником фінансової установи був зять Юлії Тимошенко Артур Чечоткін. Йому належало 46,31% акцій. Влітку того ж року він продав свою частку.

Відповідне рішення правління Національного банку ухвалило 7 вересня, повідомляє прес-служба регулятора. Установу віднесли до категорії проблемних 4 серпня цього року.

Зазначається, що причиною для такого рішення стало невиконання банком письмової вимоги НБУ, неврахування в повному обсязі зауважень до плану заходів, відсутність дієвих рішень щодо поліпшення фінансового стану та приведення банком своєї діяльності у відповідність до вимог законодавства України. 

Регулятор також вказує на зростання ризиків щодо виконання АТ "Укрбудінвестбанк" своїх зобов’язань перед вкладниками та іншими кредиторами.

Варто зазначити, що НБУ відніс цей банк до категорії проблемних через невиконання без обґрунтованих причин рішення регулятора про обмеження здійснення окремих видів операцій.

"З дня віднесення АТ "Укрбудінвестбанк" до категорії проблемних фінансовий стан банку суттєво погіршився, а менеджмент та власники істотної участі не вжили належних заходів для запобігання настання неплатоспроможності", — зазначається у повідомленні.

До того ж у  Нацбанку нагадали, що кожен вкладник збанкрутілого банку отримає від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб відшкодування в повному розмірі вкладу, включно з відсотками. Можлива сума виплат гарантованої суми вкладникам станом на 1 вересня 2023 року становить 606 мільйонів гривень.

"Частка фінустанови становила 0,04% від активів платоспроможних банків станом на 1 вересня 2023 року, отже, віднесення АТ "Укрбудінвестбанк" до категорії неплатоспроможних не впливає на стабільність банківського сектору", — наголошують у НБУ.

Наразі власниками банку є Світлана Дем’яненко (74,93%), Юлія Подгорниц та Людмила Міневич (по 9,9%), а також Наталя Шишова (5,27%).

Нагадаємо, 22 липня Міністерство фінансів та Фонд гарантування вкладів фізичних осіб успішно уклали договір купівлі-продажу "Сенс Банку". Відтепер держава стала власником 100% акцій фінустанови, яку конфіскували у російського олігарха. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 07.09.2023 19:26